Ένα βραβείο για τις «Διαδρομές» στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου!

on .

ARXAIA THEATRA BRABEIO 13 3 24

• Καινοτόμο πρόγραμμα στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας.

Η «Διαδρομή» παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διεξήχθη στη Λάρισα και κατάφερε να ξεχωρίσει αποσπώντας το βραβείο «Καλύτερων πρακτικών στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης». Στο Συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 400 Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που το παρακολούθησαν είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω διαδικτύου, κατόπιν επιλογής από κριτές, παρουσιάστηκαν περί τις 150 επιστημονικές εργασίες με συνολικά 450 εισηγητές. 

Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας

Την επιστημονική εισήγηση για την Πολιτιστική Διαδρομή με τίτλο «Ανάδειξη 5 Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου και η Πολιτιστική Διαδρομή που τα ενώνει- ένα εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου», έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Ο κ. Γκαρτζονίκας τόνισε την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων ως «επώνυμων» προορισμών στην περιοχή, που μπορούν να οδηγήσουν στο «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής» και να αποτελέσουν οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία στην Ήπειρο. 

Όπως είπε, η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι ο Φορέας Στρατηγικής, είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου, συνεκτικού στοιχείου, που είναι τα πέντε αρχαία θέατρα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Αμβρακία) και οι αρχαιολογικοί τους χώροι.

Η εισήγηση συνοδεύτηκε με παράλληλη προβολή βίντεο με τρία θέματα, την αναστήλωση και των πέντε θεάτρων, τη βιωματική πολιτιστική διαδρομή ενός σύγχρονου επισκέπτη σε αυτά αλλά και σε κοντινά αξιοθέατα και, τέλος, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για ξεναγήσεις κλπ. που πρόκειται σύντομα να τεθούν σε λειτουργία.

Το συνέδριο

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο, το οποίο ήταν τετραήμερης διάρκειας, έχει καθιερωθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου. Επίσης βοηθά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και προκαλώντας αυξημένο ενδιαφέρον για τον  Πολιτιστικό Τουρισμό και όχι μόνο. 

Φορείς διοργάνωσής ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου  και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Τελούσε δε υπό  την αιγίδα πολλών  Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών / Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κ.α..