Με αυξημένες ευθύνες οι Δήμοι για την Πολιτική Προστασία…

on .

POGONI POLITIKH PROSTASIA

• Συνάντηση εργασίας για τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Πωγωνίου, όπου αναλύθηκαν βασικοί παράμετροι που έχουν προκύψει μετά την αλλαγή των νομοθετικών διαταγμάτων που αφορούν την Πολιτική Προστασία και τις ευθύνες που περνούν πλέον στους Δήμους.

Αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νέος Νόμος έκανε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος ο οποίος χαρακτήρισε την πρόληψη πυλώνα της Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασίας θα περάσει στο άμεσο μέλλον εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους. 

Στη σημασία του εθελοντισμού αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος Κίτσιος τονίζοντας ότι ως ανιδιοτελής πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο έχει στον πυρήνα του την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

Στις αλλαγές που επιφέρει το νομικό πλαίσιο αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Λαμπρινή Μελισσόβα που ανέλυσε τις υποχρεώσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων, ενώ ιδιαίτερα διαφωτιστικές ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Ιλεάνας Φρίγκα και Φωτεινής Δούλη εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Τις δράσεις πυροπροστασίας που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πωγωνίου για το 2024 παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γκέγκας. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο σχεδιασμού έχουν συνταχθεί-ενημερωθεί το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και το σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού. Παράλληλα, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα ξεκινήσει και η ενημέρωση των δημοτών και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την κοπή των χόρτων στις οικίες των δημοτών. Όπου δε μπορεί να γίνει ενημέρωση από τους Προέδρους, ο Δήμος Πωγωνίου θα αποστείλει συστημένες επιστολές. 

Επίσης, ο Δήμος θα μεριμνήσει για την κοπή των χόρτων στις δημοτικές  εκτάσεις όπως κάθε χρόνο και θα γίνει καθαρισμός της παρόδιας βλάστησης κατά μήκος των οδών και όπου προβλέπεται. Όσον αφορά τους δασικούς δρόμους, θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού και αποκατάστασής τους. 

«Συγχρόνως έχει ξεκινήσει η συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών με τους υδραυλικούς του Δήμου, σύμφωνα με παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής και όπου κριθεί αναγκαίο θα γίνει αντικατάστασή τους ενώ έχει προβλεφθεί και η κλάδευση επικίνδυνων δέντρων» τόνισε ο κ. Γκέγκας, συμπληρώνοντας ότι οι δαπάνες πυροπροστασίας είναι αυξημένες φέτος κατά 10.000€.