Η… μητέρα των μαχών σήμερα για μη κρατικά Πανεπιστήμια!

on .

FOITHTES KATALHPSH DHMARXEIO 7 3 24

• Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή καθώς αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων από μη κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Στις 11 π.μ. θα ανέβει στο βήμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κάνει παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του σ/ν που ήδη προκάλεσε «μάχες» στην Ολομέλεια. Εξίσου εκρηκτικό αναμένεται το κλίμα και έξω από το κοινοβούλιο, όπου φοιτητές και φορείς θα πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου. 

Στέρεο βήμα

Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο, που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο» έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. «Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο», τόνισε απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν. «Εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις», σχολίασε.

Απαντήσεις στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έδωσε στο «EΡΤΝews» και η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή υποστηρίζοντας ότι «το καινούργιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια». Παράλληλα, όπως είπε, τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως το 70% των άρθρων του αφορά τα κρατικά ΑΕΙ και την ενίσχυσή τους καθώς και την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Πορεία, καταλήψεις, πανό…

Άλλο ένα συλλαλητήριο κατά του νέου νομοσχεδίου πραγματοποίησαν χθες στα Γιάννενα Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου. Η συγκέντρωση έγινε έξω από την Περιφέρεια και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. 

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων φοιτητές από την πορεία ανέβηκαν στο τείχος του Κάστρου και ανάρτησαν γιγαντοπανό με κεντρικό σύνθημα «όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», ενώ κάποιοι απ’ αυτούς άναψαν και πυρσούς. Εξάλλου, ομάδα φοιτητών κατέλαβε χθες το Δημαρχείο Ιωαννίνων αναρτώντας και σ’ αυτό πανό τόσο για το σ/ν του υπουργείου Παιδείας όσο και για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η κατάληψη του Δημαρχείου θα συνεχιστεί και σήμερα. 

«Απορρίπτουμε το σ/ν…»

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ εμφανίζονται οι φοιτητές και στα Γιάννενα. Στο περιθώριο της χθεσινής κινητοποίησης η Μαρία Βαλαρούτσου, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού τόνισε με έμφαση: «Οι φοιτητές είμαστε με μαζικότητα πάνω από δύο μήνες στους δρόμους και έχουμε δώσει απάντηση για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση με το οποίο θα ιδρύσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το έχουμε απορρίψει και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα βουλιάξει πραγματικά». 

Ερωτηθείσα η κ. Βαλαρούτσου σημείωσε πως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αυτή τη στιγμή οι περισσότερες Σχολές είναι υπό κατάληψη, έσπευσε όμως να προσθέτει ότι η εξεταστική δεν έχει χαθεί.

Όπως είπε, κάποιες εξετάσεις έχουν γίνει κανονικά και κάποιες διαδικτυακά. «Οι καθηγητές συμπαραστέκονται στους φοιτητές και των αγώνα τους και θα συνεχιστούν τόσο η εξεταστική όσο και το εξάμηνο μετά το πέρας των κινητοποιήσεων», κατέληξε.

«Θα συνεχίσουμε…»

Από την πλευρά του ο Κώστας Λάχανης Ζαγκλαβάρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέφερε πως «βρισκόμαστε εδώ διατηρώντας τον αγώνα μας ζωντανό, διατηρώντας τις καταλήψεις ζωντανές και βγαίνοντας στο δρόμο μία ημέρα πριν την ψήφιση του σ/ν για να δείξουμε αυτό που έχουμε κάνει πολύ ξεκάθαρο στην κοινωνία εδώ και δύο μήνες, ότι δηλαδή η καταδίκη απέναντι στο νομοσχέδιο, η καταδίκη απέναντι στην πραξικοπηματική και αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 είναι καθολική. Από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας». 

Για τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση είπε ότι «οι Σύλλογοι εδώ στα Γιάννενα έχουμε πάρει αποφάσεις για να κατέβουμε στην Αθήνα, στην πανελλαδική διαδήλωση, να βρεθούμε έξω από τη Βουλή, να καταλάβουμε το Σύνταγμα την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου», ενώ πρόσθεσε πως «ακόμα και να ψηφιστεί αυτό, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Ήδη έχει συζητηθεί στα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων. Οι καταλήψεις δεν σταματούν, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν».