Η ισότητα παραμένει ακόμα ζητούμενο για τη γυναίκα!

on .

GYNAIKES XERIA 

• Με πληθώρα εκδηλώσεων, αφιερωμάτων και μηνυμάτων τιμάται η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στα Γιάννενα όπως εξάλλου και σε όλη τη χώρα. Κοινή διαπίστωση όλων ότι, παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί, η θέση της γυναίκας δεν είναι ακόμα αυτή που θα έπρεπε. Υπάρχει δρόμος ο οποίος πρέπει να διανυθεί για να φτάσει σε πλήρη ισότητα με τον άνδρα. 

Τα μηνύματα

-  Σε μήνυμά του για την σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τονίζει πως «είναι μέρα που πρέπει να προβληματιστούμε για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο με την υποστήριξη της ισότητας, της ισοτιμίας των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Να σταματήσει να ορίζεται η μοίρα μιας γυναίκας από τη γεωγραφική θέση της πόλης ή της χώρας όπου γεννήθηκε. Να σταματήσουν οι πράξεις άνισης μεταχείρισης, οι κάθε είδους κακοποιήσεις γυναικών που δυστυχώς βρίσκονται σε κάθε δελτίο ειδήσεων και αφορούν τόσο τις λιγότερο όσο και τις πιο ανεπτυγμένες χώρες». 

Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, «παρ’ ότι ως κοινωνία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Υφίστανται διαχωρισμοί και κυρίως κρατούν καλά ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις για το ρόλο του κάθε φύλου, που πρέπει να ανατρέψουμε». Αναφερόμενος στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, θυμίζει ότι ήταν αυτή που ίδρυσε για πρώτη φορά Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, με ποικίλες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια. 

- Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε μήνυμά του επισημαίνει ότι «η απόλυτη ισότητα δεν έχει ακόμη επέλθει. Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να μάχονται για το αυτονόητο: για χειραφέτηση ισότητα, οικονομική και κοινωνική καταξίωση» και προσθέτει: «Ο πολλαπλός και σπουδαίος ρόλος της γυναίκας θα πρέπει να αποτελεί «οδηγό» για όλους μας και οφείλουμε να κατανοήσουμε απόλυτα την προσφορά της στην κοινωνία και την οικογένεια. Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα. Οφείλουμε να εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας αναγνωρίζοντας την προσφορά της γυναίκας στην ίδια τη ζωή».

 Kαι συγκέντρωση…

Κινητοποίηση θα γίνει σήμερα, Παρασκευή και ώρα 12 μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου με διοργανώτρια την ΑΔΕΔΥ, η οποία μαζί με τα διαχρονικά αιτήματα της 8ης Μαρτίου, όπως ίση αμοιβή για ίση εργασία, ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες, για το 2024 αφιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες της Παλαιστίνης. «Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, ασφαλή δίοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια, την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή του. Φέτος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εντάσσει στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου και της στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και τη μαζική έκφραση εναντίωσης στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην συγκέντρωση  θα παρευρεθεί ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Youssef  Dorhom και θα μιλήσει η σύζυγος του Suha Khano.