Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας σε Γιάννη Πάσχο - Θοδ. Κούκια!

on .

PASXOS GIANNHS KOYKIAS THODORHS BRABEIO

• Την παράδοση που τα θέλει ως πόλη «πρώτα και στα γράμματα» συνεχίζουν τα Γιάννενα μέσω εκπροσώπων τους οι οποίοι εξακολουθούν στις μέρες μας να διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα. 

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δύο Γιαννιώτες συγγραφείς περιλαμβάνονται σε όσους διακρίθηκαν κατά τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2023 (για τις εκδόσεις 2022). Πρόκειται για τον Γιάννη Πάσχο, στον οποίο απονεμήθηκε ομόφωνα το Ειδικό Κρατικό Βραβείο για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα για το έργο του «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» και για τον Θοδωρή Κούκια, στον οποίο απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2023 για το έργο του με τίτλο «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες». Σημειώνεται ότι τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, θεσμός κύρους και ουσίας στο χώρο των Γραμμάτων, αποτελούν την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας προς το έργο και την προσφορά των δημιουργών και αποσκοπούν στην προβολή και τη διάδοση της Ελληνικής γραφής και σκέψης και στην υποστήριξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. 

Ο Γιάννης Πάσχος

Ο Γιάννης Πάσχος είναι ομότιμος καθηγητής ιχθυολογίας. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954, σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη Μοριακή Βιολογία και τη Γενετική των υδρόβιων οργανισμών στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία. Εργάστηκε σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς και το 1997 ανέλαβε το εργαστήριο υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Ηπείρου. Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις.

Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια τα οποία για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτα. Το Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε το πρώτο του ποιητικό κείμενο από τις εκδόσεις Οδός Πανός με τίτλο «Lila Teman». Ποιήματα, διηγήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Οδός Πανός, Φαρφουλάς, Soul, Δρομολόγιο, Δέλεαρ, Ίαμβος, στις εφημερίδες, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Πριν, Παρόν, Ηπειρωτικός Αγών και στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες poeticanet, protagon.gr, human traffic, toportal, φρέαρ, Ποιείν.

Ο Θοδωρής Κούκιας

Ο Θοδωρής Κούκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και στην Αγγλία και συνέχισε τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφοιτώντας από τη σχολή Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Έχει εργαστεί ως τραπεζικός υπάλληλος, ως σύμβουλος νεανικής επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ υπήρξε και εργαστηριακός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας από το υπουργείο Παιδείας για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση. Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Το νεκρό ψάρι» βραβεύτηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σικελιανά 2014» και κέρδισε έπαινο στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής». Από τις εκδόσεις «Κέδρος» κυκλοφορούν τα βιβλία του «Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων» (2016), «Ο πυροβάτης των αστεριών» (2018) και «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες» (2022).