Η γυναίκα αντιμέτωπη με βία και κακοποιητικές συμπεριφορές!

on .

GYNAIKA OXI STH BIA

• Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η αυριανή και στο επίκεντρο βρίσκονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις μέρες μας το λεγόμενο «ασθενές φύλο», όπως προκύπτει από τα διαρκή περιστατικά βίας και κακοποίησης που έρχονται στο προσκήνιο, με θύματα γυναίκες.

Με αφορμή την Ημέρα, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου επισημαίνει την ανάγκη οι γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνει ειδική εκδήλωση που αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από διάφορους φορείς και οργανώσεις (λεπτομέρειες στις σελίδες 2 και 4).

Συναντούν αντιξοότητες

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αυριανή ημέρα η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου τονίζει πως οι γυναίκες «σε όλη την διάρκεια των αγώνων τους και δυστυχώς ακόμη και σήμερα συναντούν αντιξοότητες όπως τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την εκμετάλλευσή  τους, την στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα αποτρόπαια φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, κάθε μορφής βίας λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ενδοοικογενειακή,  εργασιακή είναι αδίκημα και χρήζουν τιμωρίας. Η βία δυστυχώς δεν γνωρίζει κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο».

Να σπάσει η σιωπή

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Μητροκώστα επισημαίνει πως «πρέπει οι γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να καταγγέλλουν άσχημες ή κακοποιητικές συμπεριφορές». Υπενθυμίζει δε ότι «ως Π.ΕΠ.ΙΣ των Φύλων της Περιφέρειας Ηπείρου με το Αυτοτελές γραφείο Ισότητας που συστήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή μας, Πανεπιστήμιο, Εκπαίδευση, Δικηγορικός Σύλλογος, Γυναικείες οργανώσεις κ.α. προσπαθούμε δυνατά σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Ηπείρου αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Συμβουλευτικά κέντρα να συμβάλλουμε στον περιορισμό των φαινομένων βίας». 

Ημερίδα από τον Δήμο

Ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Γυναίκες: Έμπνευση για συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας» η οποία θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 18.00 στην αίθουσα «Δημ. Χατζής» στα παλαιά σφαγεία.

Το καλωσόρισμα θα κάνει η Σοφία Μαρκούλα, Επ. Καθηγήτρια Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας και θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής - Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Πουρνάρη, Καθηγήτρια Επιστημολογίας - Πρόεδρο Επιτροπής Ισότητας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημίου (διαδικτυακή παρέμβαση), Αικατερίνη Τσιούρη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - Ομοσπονδιακή Προπονήτρια κλασσικής και τεχνικής κολύμβησης, Αικατερίνη Τσαρπέλα, Πρόεδρο του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συνεταιρισμού, π. Ηλία Σέπερη, θεολόγο - Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Ανδρομάχη Μπούνα - Βάιλα, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου.