Απαιτείται γενναία στήριξη της Ειδικής Αγωγής

on .

ENOSH GONEWN EIDIKH AGOGH

• Με μεγάλη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ. Ιωαννιτών με θέμα την Ειδική Αγωγή. Όπως τόνισε  εισηγητικά, η γραμματέας της Ένωσης Κατερίνα Μιχαλιού, «ως Ένωση Γονέων με την εκδήλωση αυτή επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση όλων, στον προβληματισμό και  φυσικά στην οργάνωση της συλλογικής  δράσης. Να πάρουμε πρωτοβουλίες  και  να διαμορφώσουμε αιτήματα για όλα τα παιδιά με αναπηρία ή /και ειδικές μαθησιακές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Να γίνει το θέμα αυτό, θέμα που θα απασχολήσει  και θα συζητηθεί από κάθε σύλλογο γονέων, καταγράφοντας οξυμμένα προβλήματα, δυσκολίες,  θετική και αρνητική πείρα ώστε να οργανωθεί η συλλογική διεκδίκηση μαζί με την  Ένωση Γονέων».

Ο πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση Σπύρος Σούλης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στη Διεθνή πραγματικότητα στην Ειδική Αγωγή. Στάθηκε ιδιαίτερα στη «διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ατομικών και κοινωνικών συμφερόντων, σε μια εποχή που υπάρχει παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, διαρκής περιστολή των κοινωνικών δαπανών και η ακριβή από οικονομική άποψη εκπαιδευτική πολιτική αντιμετωπίζεται ως ουτοπική». Τέλος, τόνισε ότι απαιτείται η γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος για Ειδική Αγωγή με «Συμπεριληπτικό Προσανατολισμό».

Ο δεύτερος ομιλητής στην Εκδήλωση Γιάννης Σταύρου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στις δραματικές ελλείψεις σε δομές και προσωπικό Ειδικής Αγωγής, τονίζοντας πως «σήμερα απαιτείται ενίσχυση κι επέκταση όλων των πλαισίων Ειδικής Αγωγής, η  εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η επέκταση των ΕΔΥ σε κάθε σχολείο, η  ενίσχυση του ΚΕΔΑΣΥ με προσωπικό, η ίδρυση φορέων υποστήριξης γονέων, με στόχο ένα σχολείο που θα λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες και τις  δυνατότητες των μαθητών και θα τις υπηρετεί πιστά». 

Τέλος, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων ο Πρόεδρος Τάσος Τόκας, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα  παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες ή/και αναπηρίες, μαζί με  τις  οικογένειές τους,  σε κάθε τους βήμα, καθώς «βασική στρατηγική των μεταρρυθμίσεων στην Ειδική Αγωγή, είναι η παραπέρα συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δημόσιων δομών, προκειμένου από τη μια να απαλλαγούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί από ένα «οικονομικό βαρίδι» και από την άλλη να δοθεί χώρος στις ιδιωτικές δομές προκειμένου να απλώσουν την επιχειρηματική τους δράση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.