ΠΡΟΣΟΧΗ (!) Σε εξέλιξη απόπειρες εξαπάτησης πολιτών στα Γιάννενα

on .

THLEFONO KINHTO XERIA

• Δεν έχουν τέλος οι πάσης φύσεως απάτες (κυρίως τηλεφωνικές και διαδικτυακές), καθώς τα περιστατικά που καταγράφονται στην Ήπειρο είναι σχεδόν καθημερινά. 

Αυτές οι υποθέσεις πλέον έχουν γίνει ρουτίνα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι το πηγαίνουν μέχρι τέλους, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός από την καταγγελία. 

Όπως και να’ χει, δεν αφήνουν κανένα περιστατικό στην τύχη του, ενώ συμβουλεύουν τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελία εάν πέσουν θύματα επιτήδειων, ακόμη κι αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι η υπόθεσή τους δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ. 

Πολλά περιστατικά εξαπάτησης, επίσης, καταγράφονται και σε βάρος ηλικιωμένων, με τους δράστες να χρησιμοποιούν επίσης διάφορα τεχνάσματα για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της απασχόλησης να είναι και η πιο διαδεδομένη.

Παριστάνουν γιατρούς, αστυνομικούς…

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε εκτάκτως χθες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, σε εξέλιξη βρίσκονται απόπειρες εξαπάτησης πολιτών στα Γιάννενα. Ειδικότερα, επιτήδειοι τηλεφωνούν σε πολίτες παριστάνοντας τους γιατρούς ή τους αστυνομικούς και τους ζητούν χρηματικά ποσά, είτε για την κάλυψη ιατρικών εξόδων λόγω δήθεν ατυχήματος που έχει υποστεί συγγενικό τους πρόσωπο, είτε για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου, ύστερα από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε.

Παράλληλα, η Γ.Α.Δ. Ηπείρου εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης και παροτρύνει όσους γίνουν αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να απευθυνθούν άμεσα στο «100».

Χρειάζεται προσοχή…

Όσο αυξάνονται τα περιστατικά απάτης, τόσο οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μη πέσουν θύματα από επιτήδειους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Για παράδειγμα, για να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές απάτες, οι πολίτες δεν πρέπει να καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή από μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links) ή να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν διάφορα κακόβουλα μηνύματα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό. Όσο για τις τηλεφωνικές απάτες, όταν δέχονται τηλεφωνήματα είτε για να παραλάβουν δέμα, είτε για να εξοφλήσουν κάποιο λογαριασμό να απευθύνονται στην Αστυνομία ή σε άλλες υπηρεσίες ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για απάτη.