Σήμερα η απολογία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη

on .

DIKAIOSYNH ZYGARIA

• Προς το τέλος της οδεύει η πολύκροτη υπόθεση Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και εννιά μήνες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων! Σήμερα, Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη στα Τίρανα με την απολογία του κατηγορούμενου και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εισαγγελείς πρότειναν την ενοχή του Φρ. Μπελέρη με ποινή φυλάκισης τα δύο χρόνια και έξι μήνες.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της τελευταίας πράξης, «Τα Νέα» αποκαλύπτουν την πορεία μιας εκ των τριών δικαστών που δικάζουν τον Φρ. Μπελέρη, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να είναι η στάση της αμερόληπτη. Γράφουν λοιπόν χαρακτηριστικά:

 Η δικαστής

Η ιστορία της Irena Shpata του Hekuran και της Dallandyshe, γεννηθείσα στις 15-2-1970. Η Irena Shpata που από το 2011 και μετά χρησιμοποιεί το επώνυμο του σημερινού (δεύτερου) συζύγου της Gjoka. Και η οποία σύμφωνα με στοιχεία έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Ελλάδα.

Η σύλληψη

Σύμφωνα με στοιχεία, στο παρελθόν η Irena Shpata συνελήφθη στην Ελλάδα για χρήση πλαστών εγγράφων με τα οποία προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Εξ αιτίας αυτού του λόγου, της απαγορεύτηκε η είσοδος στις χώρες Schengen για 12 χρόνια και τα στοιχεία της μαζί με τα δακτυλικά της αποτυπώματα καταχωρήθηκαν στη σχετική βάση.

Η πλαστογραφία

Πιο συγκεκριμένα η Irena Shpata μαζί με τον πρώτο της σύζυγο που είχε το επώνυμο Maneku προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα την 24 Δεκεμβρίου 2002 από το Α.Τ. Κακαβιάς κάνοντας χρήση παραποιημένης Προξενικής Θεώρησης ως προς τη διάρκεια ισχύος.

Έως τότε οι Βορειοηπειρώτες έπαιρναν προξενική θεώρηση 100 ημερών και οι Αλβανοί έως 90 ημερών. Εάν κάποιος είχε προξενική θεώρηση 100 ημερών μπορούσε να πάρει στην Ελλάδα το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς (ΕΔΤΟ).

Η συγκεκριμένη είχε πλαστογραφήσει τη διάρκεια ισχύος της προξενικής θεώρησης ώστε να φαίνεται ότι είχε διάρκεια 100 ημερών  προσπαθώντας να δείξει ότι είναι δήθεν Βορειοηπειρώτισσα.

Μαζί με τον τότε σύζυγό της προσέφυγαν σε διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα. Η αίτησή τους απορρίφθηκε. 

Η είσοδος στο δικαστήριο διαφθοράς

Το 2019 Irena Shpata -Gjoka υπέβαλε αίτηση για να μπει στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς GJKKO. Το δικαστήριο το οποίο σήμερα δικάζει τον Μπελέρη.

Οι υποψηφιότητες έπρεπε κατ’ αρχήν να εγκριθούν από την Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή – International Monitoring Operation (στα αλβανικά γνωστή ως OMN) που αποτελείτο από ξένους. Η συγκεκριμένη επιτροπή διαπίστωσε ότι η Irena Shpata-Gjoka είχε κάνει πλαστογραφία και επίσης είχε πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» της και την έκοψε.

Ακολούθως, ωστόσο επανήλθε, μετά από προσφυγή κατά της απόφασης της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής και αφού η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολογήσεως προσόντων (που είναι αλβανική) την έκανε δεκτή θεωρώντας ότι όλα έχουν καλώς.

Προκατάληψη

Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, η Irena Shpata -Gjoka είναι – σύμφωνα με πολλούς που παρακολουθούν την υπόθεση – ελεγχόμενη από τον Ράμα, αφού του οφείλει ευγνωμοσύνη που την έβαλε σε αυτή τη θέση παρά την πλαστογραφία.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αρνητικά προκατειλημμένη έναντι της Ελλάδας και του μειονοτικού δημάρχου Μπελέρη.