Τα Γιαννιωτόπουλα… σπάνε τη σιωπή για τη σχολική βία!

on .

SXOLIKH BIA

• Η σχολική βία ή bullying, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι εδώ και δεκαετίες υπαρκτό πρόβλημα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρα μας, ωστόσο ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της κοινωνίας. 

«Όπλα» για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπάρχουν, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο της σχολικής κοινότητας αλλά και γενικότερα των πολιτών να είναι ένα από τα πιο σημαντικά. 

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος πανελλήνιας δράσης για τον σχολικό εκφοβισμό που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη και στα Γιάννενα 

Με 521 σχολεία…

Τη δράση με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» θα υλοποιήσει το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (150 Νηπιαγωγεία, 185 Δημοτικά Σχολεία, 112 Γυμνάσια και 73 Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, τελεί δε υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων. Στα Γιάννενα η δράση θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη, ώρες 10.30 - 11.15 π.μ., στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου. 

Στο πλαίσιό της, οι μαθητές/τριες κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στον πεζόδρομο θα φορούν μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και θα αναπαριστούν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11 π.μ., οι μαθητές/τριες θα σπάσουν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι, πράξη που συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής, ενώ το ταυτόχρονο σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. 

Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Στόχος η ευαισθητοποίηση

Σκοπός της δράσης, η οποία εκτός από τα Γιάννενα θα γίνει και σε άλλα κεντρικά σημεία πόλεων και χωριών της χώρας μας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών/τριών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών, είναι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Θεόδωρου Θάνου, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος, «η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.». 

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές/τριες συζητούν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.