Εξαιρετικά θερμός ο φετινός χειμώνας και για την Ήπειρο!

on .

PARALIMNIO XEIMONAS

• Η άνοιξη μπορεί να μπήκε ημερολογιακά, όμως διαφορά στις καιρικές συνθήκες δεν υπάρχει, αφού διαδέχεται έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, ο οποίος θύμιζε πιο πολύ… άνοιξη. Εξάλλου ήταν ο θερμότερος στα καταγεγραμμένα ελληνικά χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Copernicus», τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Αυτό διαπιστώθηκε και στην Ήπειρο, όπου στη διάρκεια των τριών περασμένων μηνών έπεσαν λίγα σχετικά χιόνια στα ορεινά, ελάχιστα ή καθόλου σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, ενώ οι ημέρες με αισθητό κρύο ήταν επίσης περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα πάντα με το meteo.gr, στα Γιάννενα η θερμοκρασία ήταν 2,5 βαθμούς πιο πάνω τον φετινό χειμώνα από τους συνήθεις μέσους όρους, ενώ ειδικά τον Φεβρουάριο ήταν κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της δεκαετίας 2010 – 19 

Ο θερμότερος χειμώνας 

Πιο αναλυτικά, ο χειμώνας του 2023 - 24 στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Με βάση δε το meteo.gr, καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015 - 16. Πολύ σημαντικό γεγονός, εξάλλου, είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι έξι θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του χειμώνα παρουσιάζει άνοδο κατά 1.8 βαθμούς Κελσίου. 

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2023 - 24 κυμάνθηκε κατά 2 - 3 βαθμούς πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991 - 2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1 - 2 βαθμούς, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους 0,5 βαθμούς Κελσίου.