Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αώος συζητήθηκαν σε εκδήλωση στην Κόνιτσα

on .

KONITSA AOOS EKDHLOSH 1 3 24

• Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Αώος – Ο ρόλος των πολιτών στην ουσιαστική προστασία του», που συνδιοργάνωσαν το MedINA και ο Δήμος Κόνιτσας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις των καλεσμένων ομιλητών, οι οποίοι έθεσαν προβληματισμούς, έκαναν προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του ποταμού Αώου και της γύρω περιοχής, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ενθάρρυναν τη συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα διαχείρισης και προστασίας του ποταμού.

Αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο Αώος και οι παραπόταμοί του, στους αγώνες που έχουν γίνει για την προστασία του και στα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την θωράκισή του απέναντι σε υπάρχουσες πιέσεις και επερχόμενες απειλές.

Μεταξύ των ομιλητών βρέθηκαν ο Γιάννης Παπαδημητρίου, νομικός με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Νίκος Κυρίτσης (No Limits) και η Ελένη Παπαμιχαήλ, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κινημάτων, όπως ο Πανταζής Τουφίδης (Σύλλογοι ‘Ioannina Fishing Club’ και ‘Προστασίας της άγριας πέστροφας – ΑΣΤΡΑΙΟΣ’) και οι συνεργάτες του MedINA Δημήτρης Παπαγεωργίου, Συντονιστής τοπικών δράσεων για τον Αώο, και Θεοδώρα Λαναρά, Συντονίστρια του εκπαιδευτικού έργου ‘Let it flow!’. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, Βασίλης Σπανός. Κάποια από τα ζητήματα που φάνηκε να απασχολούν τους πολίτες της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής είναι η ρύπανση των νερών της λεκάνης του Αώου, η υποβάθμιση του ποτάμιου οικοσυστήματος από παράνομες πρακτικές αλιείας, η ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών έργων σε Σαραντάπορο, Αώο, Βοϊδομάτη κ.α.