Έβδομο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους δείκτες αναγνωρισιμότητας

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON PINAKIDA

• Σε μια περίοδο που στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενόψει μάλιστα και της ψήφισης του Νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, η έρευνα της ALCO για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, αποκτά ξεχωριστή σημασία. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποκαλυπτική και για το δικό μας Πανεπιστήμιο, το οποίο φαίνεται πως πιέζεται αρκετά. 

Στην ερώτηση «ποιο Πανεπιστήμιο της χώρας, σας έρχεται πρώτο στο μυαλό», το Πανεπ. Ιωαννίνων καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας στην ουσία το υψηλό κύρος του, αφού δεν είναι τυχαίο που συχνά πρωταγωνιστεί και σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης! Ακολουθεί το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το Πάντειο, το Δημοκρίτειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πιό κάτω από το Πανεπ. Ιωαννίνων βρίσκονται τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, Μακεδονίας και Πειραιά.

Από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτή που αξιολογείται πιο θετικά από τους πολίτες (70%) είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ακολουθεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση (58%) και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (48%). Αντιθέτως, για τα Κολλέγια η αξιολόγηση είναι πολύ χαμηλότερη με μόνο το 35% να έχει θετική γνώμη.

Σύμφωνα με την έρευνα πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων για το 79% των ερωτηθέντων.

Ως μεγαλύτερα προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται σχεδόν ισοδύναμα: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα (30%), η έλλειψη υποδομών (28%) και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας (27%). Αντιθέτως, μόνο το 4% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κύρος και το επίπεδο σπουδών.