Κρούσματα στρεπτόκοκκου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων!

on .

PAIDI ARROSTO TEST

Ανήσυχη είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η εκπαιδευτική κοινότητα στα Γιάννενα καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μαθητές. 

Συγκεκριμένα, κρούσματα με στρεπτοκοκκική λοίμωξη καταγράφηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, το οποίο, με απόφαση Δημάρχου που ανακοινώθηκε χθες, δεν θα λειτουργήσει σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή. 

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από αίτημα γιατρού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έγγραφο της Διευθύντριας του 5ου Δημοτικού Σχολείου και εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Αύξηση λοιμώξεων

Γενικότερα παρατηρείται αύξηση των απλών αλλά και των διεισδυτικών λοιμώξεων στρεπτόκοκκου αυτήν την εποχή στη χώρα μας. Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει ανησυχία, παρόλο που παραδοσιακά το βακτήριο κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτήν την περίοδο, είναι η ανακοίνωση δύο θανατηφόρων περιστατικών στρεπτόκοκκου από τις αρχές της χρονιάς. Στο δεύτερο θύμα, μάλιστα, ταυτοποιήθηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο στέλεχος, το οποίο εντοπίζεται δύσκολα ακόμη και στις εργαστηριακές εξετάσεις. 

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του RSV, καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Ένα βακτήριο…

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών, αλλά και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως αναφέρεται σχετικά, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Συμπτώματα - προφύλαξη

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. 

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς. 

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών, εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων, σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και περιορισμό των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.