Διήμερο συνέδριο ανάπτυξης για τους ορεινούς όγκους

on .

PINDOS BOYNA

Η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων είχε τεθεί επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αφορμή την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και μεταξύ των όσων συζητήθηκαν τότε ήταν και η έμφαση που θα πρέπει να δοθεί σε πολιτικές που αφορούν ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα ή νησιωτικότητα. 

Εξάλλου, μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για δημιουργία αυτοτελών Υποεπιτροπών Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση! Πάντως σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή η «καρδιά» των ορεινών περιοχών θα χτυπήσει στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα, όπου θα πραγματοποιηθεί το «33ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER».

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, αύριο, Παρασκευή θα λάβει χώρα στα Γιαννιτσά Πέλλας εσπερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ)» και ώρα έναρξης στις 19:00. 

Την έναρξη του συνεδρίου αλλά και της εσπερίδας θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Σταμενίτης, ενώ έχουν κληθεί οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι δήμαρχοι καθώς και οι φορείς των Αγροτών.

Όσον αφορά στο Συνέδριο, στόχος είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της  Χώρας μας σε συνδυασμό με την πορεία υλοποίησης των τοπικών προγραμμάτων LEADER, την ανταλλαγή απόψεων καθώς και την εκπαίδευση των Ομάδων Τοπικής Δράσης ΟΤΔ σε διαχειριστικά θέματα. 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για θέματα κρατικών ενισχύσεων, την ανάπτυξη συνεργασιών για τα Έξυπνα Χωριά μέσω των τοπικών προγραμμάτων, την προστιθέμενη αξία του LEADER αλλά και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Όσον αφορά στην ημερίδα, στόχος είναι η ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τα εξής:

- Πορεία υλοποίησης των δράσεων αγροδιατροφής του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας του ΥΠΑΑΤ

- Δημόσιες Υποδομές στην Άρδευση

- Οικολογικά Σχήματα-Πράσινη Αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ 2023-2027

- Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα της Γεωργίας στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ