Να μη μπορεί να πουλήσει το ακίνητό του όποιος οφείλει τα κοινόχρηστα!.

on .

POLYKATOIKIES

• Ένα σοβαρό ζήτημα, με κοινωνικές προεκτάσεις, θέτει στο τραπέζι προς επίλυση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο λόγος για το αλαλούμ που επικρατεί στις πολυκατοικίες με τα απλήρωτα κοινόχρηστα, που αποτελεί βασική αιτία για τις συχνές διενέξεις στις Γενικές Συνελεύσεις. 

Το πρόβλημα καθίσταται πιο έντονο όταν κάποιος ασυνεπής συνιδιοκτήτης προβεί σε πώληση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του προς τρίτο, έχοντας αφήσει εκκρεμείς οφειλές στη διαχείριση, τις οποίες αρνείται – και δικαιολογημένα - να καταβάλει ο αγοραστής της! Για να λυθεί αυτή η εμπλοκή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητά την υποχρεωτική συμπερίληψη υπεύθυνης δήλωσης των πωλητών διαμερισμάτων στα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων ότι δεν οφείλουν κοινόχρηστα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών.

Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι οφειλές των πωλητών να καταβάλλονται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, αφού νομικά δεν υφίσταται συνευθύνη των αγοραστών τους.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία στην επιστολή της, όσοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι η διεκδίκηση των κοινοχρήστων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με δυσανάλογο οικονομικό κόστος σε σχέση με τα οφειλόμενα ποσά. Αναγκάζονται συνεπώς οι διαχειριστές να χρηματοδοτούν το κενό των απλήρωτων κοινοχρήστων από το αποθεματικό της πολυκατοικίας, όπου αυτό εξακολουθεί να υφίσταται, και έως ότου αυτό εξαντληθεί, οπότε καλούν αναγκαστικά τους λοιπούς  συνιδιοκτήτες να καταβάλουν τις οφειλές των ασυνεπών ενοίκων. Έτσι όμως αρχίζουν διενέξεις και διαπληκτισμοί, και τίθεται σε κίνδυνο η όλη λειτουργία της πολυκατοικίας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το πρόβλημα έχει σήμερα γιγαντωθεί και εξ αιτίας του ότι χιλιάδες διαμερίσματα πολυκατοικιών έχουν αγοραστεί από αλλοδαπά φυσικά ή και νομικά πρόσωπα χωρίς οι διαχειριστές πολυκατοικιών να γνωρίζουν τα στοιχεία τους, πολλοί από τους οποίους επί όσο διάστημα κρατούν στην ιδιοκτησία τους τα διαμερίσματα αυτά δεν καταβάλουν ποτέ κοινόχρηστα, ούτε καν δίδουν στοιχεία επικοινωνίας στους διαχειριστές. Έτσι όταν κάποτε αργότερα τα πουλήσουν, διαφεύγουν πλήρως την πληρωμή τους, ενώ οι αγοραστές δικαίως αρνούνται να καταβάλουν τις οφειλές των πωλητών.

Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό και συνεχώς διογκούμενο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση επίλυση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να δυσχεράνει στο παραμικρό τη σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων (ήδη βεβαρυμένη με πλειάδα προαπαιτούμενων εγγράφων, πιστοποιητικών κλπ.), η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει και ζητά να προστεθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα την «Ενίσχυση της δικηγορικής ύλης κλπ.», διάταξη, στην οποία είναι σύμφωνοι και οι εκπρόσωποι των Συμβολαιογράφων, που να προβλέπει τουλάχιστον ότι: «Σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης οριζοντίου ιδιοκτησίας από επαχθή αιτία  συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του πωλητή προς το Συμβολαιογράφο, με ατομική του ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν.1599/1986, ότι δεν υφίσταται εκκρεμής οφειλή κοινοχρήστων δαπανών προς τη διαχείριση του κτιρίου που να αφορά τη μεταβιβαζόμενη οριζόντια ιδιοκτησία».