Με 2,2 εκατ. ευρώ πρόσθετο κόστος ο Μεγάλος Δακτύλιος!

on .

MEGALOS DAKTYLIOS

• Στα 2,2 εκατ. ευρώ εκτιμά η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει από τα «βαριά» τεχνικά έργα ενίσχυσης του τμήματος του λεγόμενου Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης που διέρχεται μέσα από τον υγρότοπο της Ανατολής.

Αυτό τονίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πρώτης ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε 

στη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Το θέμα είχε θέσει η παράταξη «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» ζητώντας ενημέρωση για τις εργασίες προόδου του έργου.

«Δεν συγκρουόμαστε…»

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφερε σχετικά ότι μελετητικές αστοχίες μπορεί να υπάρχουν σε μελέτες τεχνικών έργων αλλά πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται έγκαιρα προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα στην εκτέλεση τους. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η προβλεπόμενη προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης. «Δεν συγκρουόμαστε με κανένα φορέα και στη λογική της εξασφάλισης της ποιότητας των δημόσιων έργων θα πρέπει να συντασσόμαστε όλοι», τόνισε με έμφαση. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε δηλώσει αντίθετος με την πιο ακριβή λύση των χαλικοπασσάλων, θέτοντας ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση του έργου την εκπόνηση μελέτης ρευστοποίησης του εδάφους εκ μέρους του Δήμου.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Έργων, Κώστας Γκόγκος, μίλησε για ένα σημαντικό, αναπτυξιακό έργο για το Δήμο Ιωαννιτών. Επικεντρώνοντας στην απόφαση για τροποποίηση της μελέτης του Μεγάλου Δακτυλίου, εξήγησε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μέσω συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών, προέβη στο συμπέρασμα ότι «για το υπέδαφος της περιοχής του έργου προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης ρευστοποιήσιμων στρώσεων ‘μηδενικής’ πρακτικά συνοχής, και υψηλής συμπιεστότητας», κι έτσι πρότεινε την κατασκευή χαλικοπασσάλων «για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων και προκειμένου να διασφαλιστεί η έντεχνη κατασκευή και βιώσιμη λύση για το έργο». 

 Τι γίνεται με τα ΝΠΔΔ

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα της χθεσινής συνεδρίασης η διαδικασία συγχώνευσης των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων του Δήμου, θέμα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα - Νέα Εποχή». Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας, μίλησε για ριζικές αλλαγές που φέρνει η κατάργηση των ΝΠΔΔ και για τη δυσκολία που υπάρχει για την πλήρη ενσωμάτωσή τους.

Όπως είπε, «από τις πρώτες μέρες έχουν γίνει έγκαιρα όλες οι ενέργειες για την ομαλή άσκηση των αρμοδιοτήτων των Νομικών Προσώπων που καταργήθηκαν, μέσω του Δήμου πλέον, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η κατάρτιση του νέου οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας», ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί ο υπάρχον Οργανισμός Εσωτερικής λειτουργίας με την ενσωμάτωση των καταργημένων Νομικών Προσώπων στο δήμο και σε δεύτερο χρόνο να συσταθεί ο νέος Οργανισμός. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για επίπονη διαδικασία, προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή την χειρίζεται με γρήγορες διαδικασίες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων των καταργημένων ΝΠΔΔ.

Οι παιδικές χαρές

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» τέθηκε το θέμα των ελεύθερων χώρων της πόλης (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, κτλ), με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πέτρο Παλάσχα να απαντά ότι σύντομα 20 παιδικές χαρές θα έχουν σήμα πιστοποίησης, η οποία ωστόσο έχει διάρκεια ενός έτους. «Ως Δήμος έχουμε 65 παιδικές χαρές και σύντομα 20 απ’ αυτές θα έχουν πιστοποίηση. Στόχος μας είναι να τις πιστοποιήσουμε όλες. Μέχρι να γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ακατάλληλες προς χρήση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχέδιο προκειμένου να πιστοποιηθούν παιδικές χαρές σταδιακά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Παράλληλα, εξήγησε ότι στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή είναι και η συντήρηση και προστασία τους από βανδαλισμούς στους οποίους υπόκεινται πολύ συχνά. Για δε το Πάρκο Πυρσινέλλα εξήγησε ότι το έργο ξεκίνησε με βάση τα όσα έχουν παραληφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του χρόνου.

Στην παρέμβασή του για τις παιδικές χαρές ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χώρου. Όπως τόνισε, «υπάρχει μια μειοψηφία που βανδαλίζει τους δημόσιους χώρους και είναι ευθύνη όλων των φορέων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» 

Η αποθήκη

Στο θέμα της τήρησης απογραφικών στοιχείων της αποθήκης του Δήμου Ιωαννιτών που τέθηκε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Γιώτη, έδωσε εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της, τις διαδικασίες προμηθειών και παρακολούθησης των υλικών που διαθέτει, ενώ και ο κ. Μπαμπασίκας επισήμανε ότι γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος με τη Δημοτική Αρχή να προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασίες αναβάθμισης του συστήματος παρακολούθησης. Ο κ. Μπέγκας, σημείωσε ότι η διαχείριση της αποθήκης πρέπει να περάσει στην ψηφιακή εποχή συνδέοντάς την αναβάθμιση αυτή και με την μετεγκατάσταση του Εργοταξίου.

Περί τραπεζοκαθισμάτων…

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε συζήτηση σχετικά με την κανονιστική απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα, θέμα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Απαντώντας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Χρήστος Τάτσης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες η εισήγηση ετοιμάζεται με βάση τις ευρωπαϊκές και εθνικές οδηγίες, ενώ από την μεριά του ο Θ. Μπέγκας, ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή με γραπτά υπομνήματα, καταθέτοντας τις προτάσεις που εκείνες θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ολοκλήρωση της απόφασης.