Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για τις εκλογές στην ΠΕΔ Ηπείρου!

on .

KALPH XERI EKLOGES

• Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο όσον αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, οι οποίες θα λάβουν χώρα αύριο, Τετάρτη, (ώρα 5 μ.μ.) στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». 

Οι αιρετοί θα εκλέξουν το νέο 21μελές Δ.Σ., τους εκπροσώπους της  ΠΕΔ στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τριμελές Εποπτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το ποιος θα διεκδικήσει τελικά την προεδρία. Πάντως, όλα δείχνουν πως η κάλπη για την ΠΕΔ θα έχει αυτή τη φορά πιο κομματικά χαρακτηριστικά με δύο ψηφοδέλτια που θα έχουν αναφορές στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.  

Ο ένας συνδυασμός

Στο πρώτο στρατόπεδο, το κεντροαριστερό, τα πράγματα ξεκαθάρισαν χθες, καθώς ανακοινώθηκε ο συνδυασμός που θα διεκδικήσει την ΠΕΔ. Πρόκειται για την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», το ψηφοδέλτιο της οποίας για Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ αποτελείται από έξι δημάρχους και συγκεκριμένα τους Θωμά Μπέγκα, Κώστα Καψάλη, Παναγιώτη Νταή, Νίκο Ζαχαριά, Νίκο Βαΐτση και Βασίλη Τσίγκο και 10 δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για τους Γιώργο Παπαδιώτη, Στέφανο Σίντο και Βαγγέλη Πρέντζα από το Δήμο Ιωαννιτών, Σπύρο Πάικα από το Δήμο Ζίτσας, Σωτήρη Χριστούλη από το Δήμο Αρταίων, Γιώργο Νίτσα από το Δήμο Πρέβεζας, Γιάννη Καραγιάννη από το Δήμο Σουλίου, Δημήτρη Κουτσογιάννη από το Δήμο Βορ. Τζουμέρκων, Παναγιώτη Τακλάκογλου από το Δήμο Ηγουμενίτσας και Ελευθερία Κοσσυβάκη από το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού για την ΚΕΔΕ είναι οι Ελευθέριος Μεντής, Σπύρος Κόκκαλης, Πέτρος Παλάσχας και Γεωργία Γιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θωμάς Μπέγκας δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία της ΠΕΔ, καθώς οι αυξημένες ευθύνες του στον Δήμο Ιωαννιτών δεν του αφήνουν χρόνο για άλλες ενασχολήσεις. Εκείνος που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ηγηθεί σε περίπτωση που έρθει πρώτος ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής. 

Μεγάλες οι προκλήσεις

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη χθεσινή ανακοίνωση της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία είναι μεγάλες. Τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει είναι πολλά. Αλλά και οι προοπτικές συμβολής των Ο.Τ.Α. στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας είναι σημαντικές.

«Είναι μια παράταξη -τονίζεται- στην οποία πρυτανεύει η ομαδική προσπάθεια, που συγκροτείται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ιδρυτικών μελών της, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς να ορίζεται εκ των προτέρων ο επικεφαλής ή ο υποψήφιος πρόεδρος». 

Το άλλο στρατόπεδο

Στο κεντροδεξιό στρατόπεδο τα πράγματα μάλλον είναι θολά και πιο περίπλοκα. Υπέρ ενός ενιαίου διαπαραταξιακού ψηφοδελτίου είχε ταχθεί ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος σε μία τέτοια περίπτωση είχε πει πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία της ΠΕΔ. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο ίδιος όμως θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές με τον συνδυασμό της κεντροδεξιάς, προκειμένου να συμμετάσχει ως μέλος στο νέο Δ.Σ.. Σε περίπτωση που την ΠΕΔ κερδίσει ο κεντροδεξιός συνδυασμός, ως πιθανός υποψήφιος πρόεδρος προβάλλει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Άρτας Χριστόφορος Σιαφάκας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις που θα λάβει ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, η στάση του οποίου επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.