Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες

on .

trakter

• Στη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της χώρας, ο  οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων, ζητώντας γενναία μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. 

Κι ενώ ο κλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από τα αιτήματά του, χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων, μετά από κάλεσμα του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, προχώρησαν σε μια ακόμη κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, έξω από την Εφορία, στην οδό Δομπόλη. Οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν λήξει άδοξα η σημερινή συνάντηση (12 μ.) του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών. 

Ταμείο Μικρών Δανείων

Στο μεταξύ, χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την υπογραφή  της απόφασης για την 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το Χρηματοδοτικό Εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου. Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

- Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκ. σε 61,5 εκ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του.

- Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.

-Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανεργοποιήση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.