Σε έξαρση τα κρούσματα ιλαράς και στην Ελλάδα

on .

EMBOLIO

• Σε κρίση έχει περιέλθει η ασφάλεια της υγείας στην Ευρώπη, και ιδίως των παιδιών, αφού σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα ιλαράς, μιας ασθένειας που θεωρούνταν πως είχε εξαλειφθεί. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, που επανεμφανίζονται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.

Αποτέλεσμα είναι να έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, καθώς αυξάνονται μαζί και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, εξηγεί ότι η έξαρση της ιλαράς αφορά αποκλειστικά εκείνους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Όπως είπε ο ίδιος, η ιλαρά είναι ίσως το πιο μεταδοτικό νόσημα που έχουμε δει στον πλανήτη, ενώ όσοι έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό κατά της ιλαράς είναι καλυμμένοι εφ’ όρου ζωής. «Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται στα παιδιά και καλύπτει και τις μαγουλάδες και την ερυθρά. Η πρώτη δόση γίνεται στους 12 μήνες και μετά από 24 μήνες η δεύτερη δόση», ανέφερε.

Ιδιαίτερα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους, καθώς μπορούν να νοσήσουν από ιλαρά ανά πάσα στιγμή με σοβαρές επιπλοκές. Το εμβόλιο προσφέρει 99% κάλυψη, επισημαίνει και υπογραμμίζει πως η ιλαρά είναι ένα νόσημα που μπορεί να φέρει βαριές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονία και ωτίτιδα.