«Κλείδωσε» για την Τρίτη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

on .

GEORGOS TRAKTER XORAFI

 Να παραμείνουν στα μπλόκα, αλλά να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν χθες οι αγρότες, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου (12 μ.) στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Μάλιστα ορίστηκε και η 15μελής αντιπροσωπεία, την οποία θα αποτελούν έξι άτομα από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, δυο από Στερεά Ελλάδα και ένα άτομο από Πελοπόννησο.

Πάντως οι αγροτο-κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη δεν πρόκειται να μείνουν με… σταυρωμένα χέρια. Η Επιτροπή Αγώνα προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 10 π.μ. έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την Εφορία Ιωαννίνων, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Οι κτηνοτρόφοι

Στο μεταξύ, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρατηρήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) πάνω στο Νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας.

3 Σχετικά με την οργάνωση ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών ο ΣΕΚ προτείνει να γίνει πρώτα η ολοκλήρωση της χάραξης των κτηνοτροφικών ζωνών σε όλες τις περιφέρειες και η εξασφάλιση υποδομών, όπως οδική πρόσβαση, δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, καθώς και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και ακολούθως να γίνει ο σχεδιασμός των κτηνοτροφικών πάρκων, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες και δυνατότητες και σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής. Όσες δε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στις εγκεκριμένες κτηνοτροφικές ζώνες να παίρνουν άμεσα άδεια λειτουργίας, εφόσον δεν διαθέτουν.

2 Σχετικά με τις παρατάσεις προθεσμιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προτείνει σε συνεργασία του ΥπΑΑΤ με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ το ΣΕΚ και τα συναρμόδια υπουργεία, να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων και κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους.

2 Διαδικασία εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης: Ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι η μεταφορά της υλοποίησής τους στο ΥΠΑΑΤ από τις Περιφέρειες, που δεν θα ανταποκριθούν εντός του οριζόμενου, από το νόμο χρονικού ορίου, είναι στη σωστή κατεύθυνση για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Και προτείνει επειδή οι κτηνοτρόφοι αρκετά χρόνια καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες, να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή. Τα κονδύλια αυτά να μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό του ΥπΑΑΤ, όταν αναλαμβάνει την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

2 Σχετικά με την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο ΣΕΚ είναι αντίθετος με τη φιλοσοφία και το σκοπό της συγκεκριμένης διάταξης και ζητά να αποσυρθεί.

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το δευτερογενή και τριτογενή, που ήδη υπάρχει μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, οι θέσεις του ΣΕΚ θα διαμορφωθούν, όπως αποφάσισαν οι κινητοποιημένοι αγρότες, και κτηνοτρόφοι, με τους φορείς που θα προκύψουν από:

• τη συγκρότηση νέων συνδικαλιστικών οργάνων και ομοσπονδιών και τη σύσταση μιας νέας πανελλήνιας συνδικαλιστικής οργάνωσης όλων των κλάδων της αγροτικής – ζωικής παραγωγής και

  τη συγκρότηση μιας νέας ενιαίας εθνικής συνεταιριστικής οργάνωσης με τροποποίηση του νόμου 4673/2020 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Στο… κόκκινο η αγωνία!

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, και οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων και κυρίως για το κόστος παραγωγής (ζωοτροφών και ενέργειας κ.α), για την συνεχιζόμενη και συντονισμένη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επικρατούν στην αγορά κ.α.

Και όπως τονίζουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και για να συνεχίζουν να παράγουν, διασφαλίζοντας τη διατροφική επάρκεια της χώρας σε αγροτικά και ζωικά προϊόντα διεκδικούν:

3 Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.

3 Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 €/κιλοβατώρα, από 0,15€/κιλοβατώρα που είναι σήμερα

3 Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

3 Αναπλήρωση των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ που δεν έχουν αποδοθεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

3 Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

3 Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτο - κτηνοτρόφων, όπως και της αγροκτηνοτροφικής γης.

3 Άμεσα υλοποίηση όλων των μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές και τις πλημμύρες, όπως στον Έβρο και τη Θεσσαλία κ.τ.λ

3 Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.

3 Εξασφάλιση ρευστότητας - Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. ευρώ ακόμη.