Με τους αγρότες θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός αρχές της εβδομάδος

on .

TRAKTER DROMOS 13 2 2022

• Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτο-κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας – κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία -  εμμένοντας στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση. 

Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των αγροτών, εξέδωσε χθες η Επιτροπή Αγώνα των γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων Ν. Ιωαννίνων, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των Θεσπρωτών και χθες βράδυ προχώρησαν σε αποκλεισμό του ρεύματος  καθόδου της Εγνατίας Οδού που δίνει πρόσβαση στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας. 

Στο μεταξύ, φαίνεται πως «κλείνει» το ραντεβού εκπροσώπων των μπλόκων με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλαβε την επιστολή με τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, η συνάντηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «νομίζω ότι υπάρχει όλο το καλό κλίμα, όλη η καλή διάθεση, η οποία προκύπτει από πράξεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και όλα αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες. Να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα για τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την Κ.Α.Π.». 

Τα αιτήματα 

Στην επιστολή των αγροτών προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνονται όλα τα αιτήματά τους (με ειδικό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία), όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας. Αυτά συνοψίζονται ως εξής:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.

-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.