«Oι λίγοι καταπατούν τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των φοιτητών…»

on .

PANEPISTHMIO BIOLOGIKWN EFARMOGWN

• Για καταπάτηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των φοιτητών από μειοψηφίες σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τελούν αυτές τις ημέρες υπό κατάληψη κάνει λόγο φοιτητής του Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.». Περιγράφει δε με γλαφυρό τρόπο τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν όσον αφορά στην απόφαση της συνέλευσης του ΒΕΤ. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω φοιτητής (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται για ευνόητους λόγους) τονίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

«Είμαι φοιτητής του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Στην σχολή μου την Παρασκευή 02/02 έγινε γενική συνέλευση για παράταση της κατάληψης που είχε ξεκινήσει ήδη από την Δευτέρα. Ήδη το κλίμα αντίθεσης της πλειοψηφίας των φοιτητών είχε αρχίσει να φουντώνει από τα μέσα της εβδομάδας όταν αρχίσαμε όλοι να συνειδητοποιούμε πόσο θα κόστιζε αυτό στα πτυχία μας. Στην συνέλευση για πρώτη φορά στα χρονικά της σχολής παρευρέθηκαν 258 άτομα. Αφού τα μέλη του προεδρείου προσπάθησαν να κάνουν πλύση εγκεφάλου σχετικά με το πόσο αναγκαίο μέτρο ήταν η κατάληψη επί 4 ώρες (και με πολλές αντιδράσεις φοιτητών), έγινε ψηφοφορία με ανάταση χειρός. Ψήφισαν υπέρ 112 άτομα, ουδέτερα 18 και με αφαίρεση προέκυψαν τα κατά, 128. Αμέσως το προεδρείο αναστατώθηκε και ζήτησαν μερικοί να επαληθευτούν τα κατά με ανάταση χείρας. Μετρήθηκαν και αμέσως προέκυψαν 109! Ταυτόχρονα μερικοί άρχισαν να φωνάζουν ότι δεν μετρήθηκαν! 

Μετά προέκυψε ένταση και πολλά παιδιά στην αναστάτωση άρχισαν να φεύγουν. Στο τέλος η πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει επανάληψη της ψηφοφορίας το Σάββατο, στις 03/02, από τις 10 μέχρι τις 4 το απόγευμα έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν και αυτοί που δουλεύουν, μέσω κάλπης. Παρόλαυτα, τα ξημερώματα στις 1 ήρθε στα μέιλ μας μήνυμα που έλεγε ότι η ψηφοφορία θα γίνει στις 12 από το σημείο που ξεκίνησε την προηγούμενη μέρα! Έτσι, η πλειοψηφία των παιδιών δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και ψηφίστηκε "δημοκρατικά" η κατάληψη (παρουσία 178 παιδιών…)!

 Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την καταγγελία μου. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των φοιτητών από μία νοσηρή μειοψηφία. Επίσης, έχει βγει και νέο πρόγραμμα με διαδικτυακές εξετάσεις που ξεκίνησε ήδη από τις 07/02. Όμως, το εαρινό εξάμηνο θα καθυστερήσει έτσι κι αλλιώς, τα διαδικτυακά μαθήματα είναι συμπιεσμένα και τα εργαστήριά μας θα πάνε αρκετά πίσω (αν ποτέ κιόλας σταματήσει η κατάληψη).

 Σας παρακαλώ πολύ, μην αμελήσετε την καταγγελία μου. Είδα κοπέλα να κλαίει και να χτυπιέται μεταξύ άλλων που θα ξενοικιάσει πλέον αφού έχασε το μοναδικό μάθημα που τους είχε μείνει για να πάρει πτυχίο και έχει και ανέργους γονείς όπως η ίδια καταμαρτυρούσε. Οι συμφοιτητές μου όλοι μαζί και εγώ καθυστερούμε τουλάχιστον μισό χρόνο το πτυχίο μας. Και υπάρχει αυτή η μερίδα που επιμένει να μας λέει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το πτυχίο μας, τη στιγμή που ενδιαφέρον για αυτούς είναι να μην πάρουμε ποτέ πτυχίο και να επιβαρυνθούμε και ως πλειοψηφία τις οποιεσδήποτε συνέπειες που αυτοί επέλεξαν, ως εκλεγμένοι (δυστυχώς) από την μειοψηφία των φοιτητών».