Επιβάλλεται άμεσα η διακοπή τριών πολυδάπανων έργων

on .

DOMPOLH PANEPISTHMIO

• Τη άμεση διακοπή τριών πολυδάπανων έργων (Παλαιό Πανεπιστήμιο, Πάρκο Πυρσινέλλα, LED), ζητά από τη νέα Δημοτική Αρχή υπό τον Θ. Μπέγκα, ο Γιαννιώτης αρχιτέκτονας Γιάννης Μπέλλος. 

Με χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, τα χαρακτηρίζει αχρείαστα, με την μορφή που αυτά έχουν σχεδιαστεί και προωθηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας ότι κατατείνουν μόνο στην κατασπατάληση πόρων, ενώ δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της πόλης και τις πρέπουσες υποδομές.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπέλλος αναφέρει:

-Το έργο του παλαιού Πανεπιστημίου θα απορροφήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας ένα κτήριο δομικά ξεπερασμένο, αισθητικά κακοποιημένο, λειτουργικά προβληματικό, κυκλοφοριακά ασύνδετο. Είναι ανάγκη -όπως τονίζει- να επιλεγεί η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτηρίου και ο χώρος να ενταχθεί σε μια ολιστική θεώρηση- μελέτη ανάπλασης  του ευρύτερου  χώρου του Πρότυπου Γυμνασίου, Κτηρίου εφορίας κ.λ.π. με εναρμονισμένες μεταξύ τους λειτουργίες.

- Το έργο της «ανάπλασης» - της πολλοστής -  του Πάρκου Πυρσινέλλα, στον βαθμό που δεν εντάσσει νέες λειτουργίες, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις χώρων πολλαπλών χρήσεων, ευρύτερες υποδομές αθλητικών – μορφωτικών δραστηριοτήτων κ.λ.π. με σκοπό την βιωσιμότητά της ανάπλασης και προπάντων της εξασφάλισης πόρων για την συντήρησή της, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, έχοντας απορροφήσει πόρους εκατομμυρίων ευρώ. Το προηγούμενο των πολλών αναπλάσεών του, οδηγούν αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα. 

- Το τεράστιο έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων της πόλης με LED και της μακροχρόνιας πρόσδεσης στο άρμα της ΤΕΡΝΑ, οφείλει να επαναξιολογηθεί – άλλωστε η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε εναντιωθεί σε αυτήν την εξέλιξη όσο ήταν στην αντιπολίτευση – τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Και κλείνοντας τις επισημάνσεις του ο κ. Μπέλλος τονίζει: «Τα έργα αυτά, που έχουν αποτελέσει – και ορθώς – αντικείμενο πολλαπλής κριτικής επιβάλλεται να ελεγχθούν και από πλευράς νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας για κάθε ένα εξ αυτών.

»Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν χρειαστεί να πληρωθούν ποινικές ρήτρες, ελεγκτέο το ύψος στο οποίο αυτές έχουν καθορισθεί, το όφελος θα είναι τεράστιο. Τα έργα δεν γίνονται για να σπαταλούνται πόροι και δη δυσεύρετοι, αλλά για την βελτίωση των αναγκαίων υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος».