Χτυπά «κόκκινο» και πάλι η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα

on .

AITHALOMIXLH

• Πολύ επιβαρυμένη είναι για μια ακόμη φορά μέσα στο χειμώνα η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην περιοχή μας έχει καταστεί σε νούμερο ένα πρόβλημα, με τους τοπικούς φορείς να το διαπιστώνουν, αλλά να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν τις ημέρες 4 έως 6 Φεβρουαρίου, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 94, 88 και 62 μg/m3 αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες  ημέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν, ισχύουν έως και μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 11 π.μ. στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις: 

Α. Σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.  

Β. Στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης: 

- Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας. 

-Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

- Απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.