Το ΤΕΕ Ηπείρου δυνατός «συμπαίκτης» Πολυτεχνικής Σχολής και Δ. Ιωαννιτών

on .

TEE TSIGKROS PITA 5 2 24

• Τη δέσμευση να συνεχίσει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ με τον ίδιο ζήλο για την εξασφάλιση καλύτερων εργασιακών συνθηκών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Γιάννης Τσίγκρος στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοπής της βασιλόπιτας, ενώ στάθηκε στην επίτευξη της στενής συνεργασίας του ΤΕΕ με την Πολυτεχνική Σχολή. 

Με κύρια χαρακτηριστικά την παρουσία πλήθους μηχανικών, εκπροσώπων των Αρχών και φορέων της Ηπείρου, αλλά και με έναν σύντομο απολογισμό έργου από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Τ/Η του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Με αφορμή την εκδήλωση, ο Πρόεδρος Γιάννης Τσίγκρος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους μηχανικούς απ’ όλη την Ήπειρο και τους εκπροσώπους φορέων και αρχών, αναφέρθηκε, εν συντομία, στα πεπραγμένα και τις πρωτοβουλίες της Διοικούσας, τα προηγούμενα χρόνια.

Υπογράμμισε με έμφαση τη δέσμευση της Διοικούσας Επιτροπής να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για την ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΕ, δημιουργώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και εξασφαλίζοντας τις αμοιβές που πραγματικά δικαιούται ο μηχανικός τόσο για την επιστημονική του κατάρτιση, όσο και για τις ευθύνες που πλέον  αναλαμβάνει στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

 Για την ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις…

Όπως είπε, πέρα από τις καθημερινές δράσεις, το ΤΕΕ πλέον έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Σχεδιασμών της περιοχής με σαφές αποτύπωμα στην ισόρροπη ανάπτυξη, ενώ αυτή την περίοδο έχουν δημοπρατηθεί και υλοποιούνται σοβαροί Πολεοδομικοί Σχεδιασμοί, τόσο για τα Γιάννενα όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, υπενθύμισε πως το Τμήμα, συμμετέχει ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της πόλης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην χώρα το θεσμό του «Μηχανικού της Γειτονιάς».  

Στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική…

Ο Ι. Τσίγκρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίτευξη της στενής συνεργασίας  με την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής  κληρονομιάς, αλλά παράλληλα να αναδειχθούν τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης εφαρμόζοντας και προτείνοντας συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ημερίδες σε συνεργασία και με την Πολυτεχνική Σχολή για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για άλλα μνημεία της περιοχής. Ημερίδες, επίσης, έχουν γίνει για την προσαρμογή των παραδοσιακών υλικών στη σύγχρονη δόμηση, για τις αναπλάσεις του δημόσιου χώρου των πόλεων, για τους προσεισμικούς ελέγχους στα Δημόσια κτίρια, καθώς και για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας ενισχύοντας τόσο το θεσμό της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα επιτύχαμε το Τμήμα μας να αποτελέσει Εξεταστικό Κέντρο για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, ισχυροποιώντας τη θέση του φορέα μας αλλά ενισχύοντας ταυτόχρονα και το κύρος της Πολυτεχνικής Σχολής», είπε ο Γ. Τσίγκρος.

Χαιρετισμοί…

Στη συνέχεια διαβάστηκαν μηνύματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Γιώργος Τσακούμης.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Τσίμαρη, από την Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Αρλέτου, από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων  Θωμά Μπέγκα, από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξ. Μπήτσικα, από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου  Μάκη Χρυσοστόμου, από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου και από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Κατερίνα Πόδα.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας  Σ. Λιάπης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, η αναπλ. Περιφερειάρχης  Α. Νάκου, οι αντιπεριφερειάρχες Β. Γοργόλης και Θ. Πιτούλης, οι πρώην Υπουργοί Στ. Καλογιάννης και Α. Μπέζας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ  Γιώργος Παπαδιώτης,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ Γιώργος Ντάτσης, καθώς και εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την οποία ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμάς Ανδρέου.