Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

on .

TRAKTER PERIFEREIA

• Στη σημερινή συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συνεδριάσει η πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων για να αποφασιστεί η συνέχεια ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι στραμμένο το βλέμμα όλων. 

Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος εμφανίζεται εν μέρει ικανοποιημένος από τα μέτρα, όμως θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά του, τα οποία είναι σημαντικά για την επιβίωση του κλάδου. 

Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων θα ληφθούν σήμερα, ενώ σε τοπικό επίπεδο τα αγροτικά θέματα θα συζητηθούν στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου. 

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκης επιμένει στον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι μέσα από αυτόν προκύπτουν πράγματα χρήσιμα για όλους. Μιλώντας στον real fm αναφέρθηκε στα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης των αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν λάθη στην ΚΑΠ που πρέπει να διορθωθούν από την ΕΕ. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της ομάδας EUMED-9, η οποία μετά από πρωτοβουλία της χώρας μας συνεδρίασε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο.

Το Νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. 

Στο μεταξύ, ο Λευτ. Αυγενάκης χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σήμερα, Τρίτη «καθοριστικό για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι παρεμβάσεις του στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, προσφέρουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στους ασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα». Όπως τόνισε «Στόχος μας είναι να κλείνουμε εκκρεμότητες και να δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, προσφέροντας στους παραγωγούς μας, τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα ευρύτατης διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς του χώρου. Μαζί, χτίζουμε το αύριο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής».

Στόχοι του σχεδίου νόμου:

- Δημιουργεί κτηνοτροφικά πάρκα για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. 

- Αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών. 

- Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.

- Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

- Βοηθά την καθημερινότητα των παραγωγών και επιλύει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.

- Ρυθμίζει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή αποζημίωση (100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής) από τον ΕΛΓΑ.

-Διευθετεί και εξορθολογίζει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.

- Εξασφαλίζει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.

- Συστήνει Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.