Από Ρωμαϊκό πατητήρι έως και γιαταγάνια εντόπισαν στην Καβάλα Γιαννιώτες αστυνομικοί

on .

 ;ARXAIOKAPHLOI PATHTHRI ROMAIKO

Μάστιγα παραμένει στη χώρα μας η αρχαιοκαπηλία, με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τη λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών, να αποτελούν ένα από τα ζητήματα που απασχολούν συχνά την Αστυνομία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασαν στην Καβάλα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι μετά από συντονισμένη επιχείρηση και σε συνεργασία με τους αστυνομικούς της Καβάλας έφτασαν στη σύλληψη δυο ημεδαπών που παραβίασαν τη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, όπλων και ναρκωτικών.

 Η… χάρη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων έφτασε μέχρι την πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας όταν μεταφέρθηκε στους αστυνομικούς η πληροφορία για παράνομη κατοχή αντικειμένου που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν το επίμαχο αντικείμενο σε υπαίθριο σημείο σε περιοχή της Καβάλας, όπου το είχαν αποκρύψει οι δράστες. Αφού εξετάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μαρμάρινο ληνό (πατητήρι), αναγόμενο στη ρωμαϊκή περίοδο και ακολούθως παραδόθηκε στην παραπάνω υπηρεσία.

Επιπλέον, στην κατοχή και στο σπίτι του ενός ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  δύο γιαταγάνια, σιδερογροθιά, στιλέτο, μαχαίρι, πλαστική κάρτα με αναδιπλούμενη μεταλλική λάμα, ναρκωτικά δισκία και 1.505 ευρώ.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.

Έτρωγαν, έπιναν και έκλεβαν…

Στο μεταξύ, δεν λείπουν από το αστυνομικό δελτίο υποθέσεις κλοπών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου και στις οποίες απαιτείται η συντονισμένη επιχείρηση από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, έπειτα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα 17 έως 20/10/2023, ο κατηγορούμενος, από κοινού με άγνωστο συνεργό του εισήλθαν σε τέσσερα σπίτια σε περιοχές του Δήμου Σουλίου, από όπου αφαίρεσαν από τα τρία από αυτά, χρυσαφικά και τιμαλφή συνολικής αξίας 6.000 ευρώ, ενώ κατά την παραμονή τους στα σπίτια προέβαιναν σε κατανάλωση τροφίμων και ποτών που έβρισκαν.

Χρωστούσε ποινή φυλάκισης…

Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων που τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εκκρεμούσε σε βάρος ενός διωκόμενου αλλοδαπού. Ο καταζητούμενος συνελήφθη την Πέμπτη το μεσημέρι από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών.