Πρώτοι έλεγχοι, πρώτες παραβάσεις για ζώα συντροφιάς στα Γιάννενα!

on .

SKYLI ELEGXOS DHMOT ASTYNOMIA 1 2 24

• Yπαρκτό και ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπισή του παραμένει το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στα Γιάννενα, συχνά σε αγέλες. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου από ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο εξασφάλισε ο «Π.Λ.» από τα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά έφτασαν στα ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Ι. για παροχή πρώτων βοηθειών συνολικά 200 πολίτες διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι δέχθηκαν δάγκωμα από ένα ή περισσότερα αδέσποτα ζώα! Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησαν από τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων εντατικοί έλεγχοι σε ιδιοκτήτες σκύλων συντροφιάς (δεσποζόμενων), προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο, αν δηλαδή τα ζώα τους φέρουν ηλεκτρονική σήμανση με τα στοιχεία τους. 

Θα επεκταθούν…

Οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα σκυλιά είναι ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του και τους είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας.

Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και την παραλίμνιο περιοχή και έφεραν άμεσα αποτελέσματα, καθώς εντοπίστηκαν ήδη τρεις παραβάσεις. Στόχος είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι να συνεχιστούν αλλά και να επεκταθούν σε γειτονιές των Ιωαννίνων και κοινότητες του Δήμου, με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία με δικά της κλιμάκια ελέγχει επίσης το τελευταίο διάστημα αν τηρείται η νομοθεσία. 

Να τηρούν τον νόμο!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η διαχείριση των αδέσποτων αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του προβλήματος. Ωστόσο, ευθύνες υπάρχουν και στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων αφού η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων είναι υποχρεωτική για τα ζώα τους, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.

Στην βάση αυτή ο Δήμος καλεί τους δημότες που έχουν στην ιδιοκτησία τους δεσποζόμενα ζώα να τηρούν απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει ο νόμος, αφενός για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων και αφετέρου για να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του οξυμένου προβλήματος των αδέσποτων.