Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σώσει ζωές

on .

PNEYMONOLOGOS SPIROMETRHSH

• Tην ιδιαίτερη σημασία που έχει η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τονίζει ο Σύλλογος Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα συμπτώματα δεν επαρκούν για να διαγνωστεί εγκαίρως ο καρκίνος του πνεύμονα διότι είτε μπορεί να αποδοθούν αρχικά σε άλλα αίτια (π.χ. στην ηλικία, την κακή φυσική κατάσταση, άλλα νοσήματα όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), είτε μέχρι να εκδηλωθούν, ο καρκίνος έχει εξελιχθεί πολύ και δεν είναι πια πρώιμος. Επομένως, τα συμπτώματα είναι αναξιόπιστος δείκτης για τον καρκίνο του πνεύμονα και έχει ιδιαίτερη σημασία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα πραγματοποιείται με την περιοδική εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων και συνιστάται σε όλους τους υγιείς ενεργούς καπνιστές αλλά και τους πρώην καπνιστές, ηλικίας άνω των 50 ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Η εξέταση που εφαρμόζεται είναι η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος. Είναι η μοναδική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου, η οποία αναφέρεται στον καρκίνο του πνεύμονα, δηλαδή εντοπίζει τον καρκίνο σε πολύ αρχικά στάδια πριν εκδηλωθούν συμπτώματα. Τελευταία, με τη χρήση της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακα με ελάχιστη ακτινοβολία όπως μιας απλής ακτινογραφίας, έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, που παρουσιάζουν σπουδαία αποτελέσματα με σημαντική μείωση της θνησιμότητας (28-60%).

Προϋπόθεση για την επιτυχία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς αυτό αποτελεί την κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα και μάλιστα όσο περισσότερο έχει καπνίσει κάποιος στη ζωή του, τόσο περισσότερο κινδυνεύει και τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να εξεταστεί.

Ο Σύλλογος καταλήγει στην ανακοίνωσή του επισημαίνοντας πως ο Πνευμονολόγος που δραστηριοποιείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο γιατρός που έρχεται σε άμεση επαφή με τον καπνιστή (ή τον πρώην καπνιστή) και είναι εκπαιδευμένος να τον ενημερώσει για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, να προγραμματίσει τον έγκαιρο προσυμπτωματικό έλεγχο και να διαχειριστεί τα όποια ευρήματα.