11 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου ακαθάρτων υδάτων!

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS

Η υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα ξεκινάει σύντομα από την ΔΕΥΑΙ. Ο λόγος για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του παλιού Βιολογικού και την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων, έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την είδηση της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, έκανε γνωστή χθες ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, με το βάρος της επίβλεψης και έγκαιρης υλοποίησης να πέφτει στο νέο Πρόεδρο της Επιχείρησης, τον Γιώργο Παπαδιώτη, ο οποίος εκλέχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες (12 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών και 12 μήνες για την δοκιμαστική λειτουργία και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΙ) από σήμερα.

Το έργο

Τα αντικείμενα του έργου είναι τα εξής: 

- Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του παλαιού Βιολογικού στον οποίον θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός νέας τεχνολογίας σε αντικατάσταση του υπάρχοντος, με σκοπό την αναβάθμιση και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου.

- Η ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων, στα οποία θα εγκατασταθούν νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες, με ρυθμιστές στροφών, αναλυτές ενέργειας, λογισμικό ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας και θα αντικατασταθούν παλαιά ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η ενσωμάτωση όλων των συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των αντλιοστασίων λυμάτων σε ένα ενιαίο σύστημα.

 

Εν αναμονή της σύμβασης 

για τη λυματολάσπη…

Όπως αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, «τα παραπάνω έργα σε συνδυασμό με την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών του βιολογικού καθαρισμού, τα έργα της οποίας ολοκληρώνονται εντός μηνός, αλλά και την αναμενόμενη, υπογραφή της σύμβασης για την ξήρανση και εκμετάλλευση της παραγόμενης λυματολάσπης, εντός των προσεχών ημερών, δίνουν μια μεγάλη ώθηση στη ΔΕΥΑΙ προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και την προστασία του περιβάλλοντος».