Σε μία ΚΥΑ «κόλλησε» το Μνημείο για τους Εθνικούς μας Ευεργέτες!

on .

ROLOI PLATEIA IOANNINA

Θα αποκτήσουν τελικά τα Γιάννενα Μνημείο που να τιμάει τους Εθνικούς Ευεργέτες και να υπενθυμίζει την πολύτιμη παρακαταθήκη τους στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών; Δύσκολο να δώσει κανείς απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς, παρόλο που οι βάσεις έχουν μπει, η συγκεκριμένη υπόθεση μοιάζει να έχει μπλεχτεί στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας.

Ο χώρος έχει βρεθεί, ενώ την ανέγερση του Μνημείου έχει αναλάβει ερανική επιτροπή που συστάθηκε εδώ και καιρό. Ωστόσο, καθυστερεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η έκδοση ΚΥΑ για την αναγνώρισή της, ώστε να τρέξει τις απαιτούμενες διαδικασίες με βασικότερη τη συγκέντρωση των χρημάτων. 

Οι πρώτες διεργασίες

Στα τέλη του 2022 ξεκίνησε με πρωτοβουλία τοπικών φορέων των Γραμμάτων, η προσπάθεια για την ανέγερση Μνημείου των Ηπειρωτών Ευεργετών, ως ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης από πλευράς της πόλης των Ιωαννίνων για την προσφορά τους σ’ αυτήν. 

Στις αρχές του 2023, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε επταμελής ερανική επιτροπή, με πρόεδρο τον τότε δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και αντιπρόεδρο τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Ακολούθησε η χωροθέτηση του μνημείου, το οποίο προβλέπεται να στηθεί στην Κάτω Πλατεία, δίπλα στο Ρολόι.

Μετά τον θάνατο του Μ. Ελισάφ, με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο διάδοχός του Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ παράλληλα ορίστηκαν και τα δύο μέλη της ερανικής, που θα ήταν οι αντιπρόσωποί της στην Εθνική Τράπεζα. Σε σύντομο δε χρονικό διάστημα εκδόθηκε και ο σχετικός λογαριασμός για την κατάθεση των δωρεών που θα διατεθούν για την ανέγερση του Μνημείου. Το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. 

«Κόλλησε» η υπόθεση

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις στάλθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο για να φροντίσει για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως πρότειναν οι παράγοντές του. Μεσολάβησαν όμως οι εθνικές εκλογές και κάποια στιγμή η επιτροπή ενημερώθηκε ότι απαιτείται η έκδοση… Προεδρικού Διατάγματος και όχι ΚΥΑ για την ανέγερση του Μνημείου Ευεργετών! 

Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι σήμερα, παρά τα έγγραφα που έχει απευθύνει η ερανική επιτροπή, δεν υπήρξε ανταπόκριση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που έχει την αρμοδιότητα για την επίσημη έγκρισή της. Σημειώνεται ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει όλες τις υπόλοιπες δράσεις ώστε να υλοποιηθεί το Μνημείο. 

* * *

Είναι σαφές λοιπόν ότι, για να μην καταλήξουν η μελέτη που είναι έτοιμη και η όλη προσπάθεια για το Μνημείο σε κάποιο συρτάρι, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια, Δήμος αλλά και βουλευτές πιέζοντας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κάτι που προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο…