Νέα λαπαροσκοπική μέθοδος τώρα και στο «Χατζηκώστα»!

on .

xatzhkosta

• Στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» - όπως ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής του Σπ. Δερδεμέζης - άρχισε να εφαρμόζεται  η νέα πρωτοποριακή μέθοδος της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής με φθορίζουσα καθοδήγηση μέσω πράσινου της ινδοκυανίνης. 

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρωτοποριακά εργαλεία στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Το πράσινο της ινδοκυανίνης έχει την ικανότητα να φθορίζει όταν εκτίθεται σε υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος και σε  συνδυασμό με μια πηγή εκπομπής υπέρυθρου φωτισμού επιτρέπει την ακριβή και ασφαλή αναγνώριση και οριοθέτηση πολλαπλών ανατομικών στοιχείων. Χορηγείται ενδοφλέβια και απεκκρίνεται από το ήπαρ.

Η τεχνική αυτή, όταν συνδυάζεται με την εμπειρία και την εξειδίκευση του χειρουργού, οδηγεί στο να μηδενίζεται πρακτικά η πιθανότητα κάκωσης, τόσο σε προγραμματισμένες επεμβάσεις (0,4%) όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις π.χ. οξεία χολοκυστίτιδα (4%). Επιπλέον πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η μείωση του χρόνου της χειρουργικής επέμβασης και η αποφυγή μετατροπής της λαπαροσκοπικής σε ανοικτή χολοκυστεκτομή (5% σε προγραμματισμένες επεμβάσεις και έως 30% σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»  προμηθεύτηκε  και διέθεσε στο Χειρουργικό Τμήμα, παρέχοντας έτσι ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. 

Τέτοιες πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε λίγα Νοσοκομεία της Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι στο «Χατζηκώστα» λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με ευθύνη του Δ/ντή της Χειρουργικής, του γνωστού χειρουργού Φίλιππα Σιάκα.