Τη Δευτέρα… κληρώνει για τα δημοτικά τέλη!

on .

DHMARXEIO IOANNINON 3

Η ερχόμενη Δευτέρα είναι η πιο κρίσιμη όσον αφορά στο καίριο για την τσέπη του Γιαννιώτη ζήτημα των δημοτικών τελών. 

Πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που θα λάβει χώρα στις 6 μ.μ. Στην «ατζέντα» του περιλαμβάνονται ο καθορισμός των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2024, ο ορισμός έξι αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών και δύο δημοτών, με τους αναπληρωτές τους, για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, η εκλογή με φανερή ψηφοφορία αντιπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΛΙ καθώς και η εκλογή των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.

Καταψηφίζει η ΛΑΣΥ

Το ζήτημα των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη συναντά ήδη ποικίλες αντιδράσεις. «Από νωρίς η νέα δημοτική αρχή Μπέγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει τα αντιλαϊκά της δόντια, εισηγούμενη την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 3.281.656,13 € (28%) για το 2024», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» 

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει προκλητικό το γεγονός ότι ένα τεράστιο κομμάτι αυτών των χρημάτων (4.242.000 ευρώ) υπολογίζεται να δοθούν στον ΦΟΔΣΑ και 2.730.000 ευρώ σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι δικαιολογίες της δημοτικής αρχής, πως η αύξηση έρχεται γιατί αυξάνεται το ενεργειακό κόστος λόγω της “ενεργειακής κρίσης” δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή, όσο και οι προηγούμενες στήριξαν όλες τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και την μετατροπής της ενέργειας σε εμπόρευμα… δεν έχουν πει κουβέντα και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δημιουργούν την “ενεργειακή κρίση” στο όνομα της “ενεργειακής μετάβασης” και της ‘’πράσινης οικονομίας’’».

Καταλήγοντας, η ΛΑΣΥ κάνει γνωστό ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών και θα προτείνει απαλλαγή για τους απόρους, πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή τη συζήτηση για τα τέλη. 

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, «με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όπου ο πρόεδρος του Επιμελητήριου και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων χρήζουν αντιδήμαρχοι, επιλέγει ως μια από τις πρώτες της πολιτικές αποφάσεις να είναι η ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των εκατοντάδων βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων της πόλης. Είναι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα μας χτυπούσαν στις πλάτες και μας γέμιζαν τους πάγκους τον μαγαζιών μας με κάρτες». Ο Εμπορικός καλεί και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ιωαννίνων, καθώς και το Επιμελητήριο να πάρουν θέση, στηρίζοντας την κινητοποίηση.