Καθημερινή η μάχη με τους λαθροθήρες!

on .

THIROFYLAKAS

Μόνιμος μπελάς για την κυνηγετική οικογένεια έχουν καταστεί τα περιστατικά παράνομης άσκησης θήρας στην περιοχή μας, καθώς τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου επιλήφθηκε σε διαδοχικά φαινόμενα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, αλλά και ένα στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για μία σειρά περιστατικών στα οποία βεβαιώθηκαν παραβάσεις που αφορούν στην άσκηση θήρας και επέφεραν την επιβολή των ανάλογων διοικητικών προστίμων.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι η εντατικοποίηση της δράσης της θηροφυλακής έχει απτά αποτελέσματα στην μείωση της λαθροθηρίας, κάτι που προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους κυνηγούς που κάνουν  το χόμπι τους, τηρώντας ευλαβικά τη νομοθεσία για την άσκηση θήρας. Αναμφίβολα, ο κάθε κυνηγός που συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες, αισθάνεται την αποστροφή και την αγανάκτησή του απέναντι σε κάθε μορφή λαθροθηρίας.

Περιστατικά σε Δελβινάκι - Γεροπλάτανο

Δυο περιστατικά που συνέβησαν σε χωριά του Δήμου Πωγωνίου απασχόλησαν τελευταία την  Θυροφυλακή.

- Συγκεκριμένα, στο πρώτο περιστατικό - μετά από καταγγελίες - κλιμάκιο της Θηροφυλακής εντόπισε τρία άτομα να ασκούν θήρα εντός περιφραγμένου χώρου (πρώην εκτροφείο) στη θέση «Χάνι» Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο ένας εκ των τριών αρνήθηκε τον έλεγχο, επιδεικνύοντας απείθεια απέναντι στους Θηροφύλακες. Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 500 ευρώ για την άσκηση θήρας εντός περιφραγμένου χώρου και επιπλέον 200 ευρώ για την άρνηση ελέγχου, ενώ σε βάρος του υποβλήθηκε και μήνυση. Στα άλλα δύο άτομα επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 500 ευρώ.

- Σε ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε στη θέση «Άγιος Γεώργιος» της Τ.Κ Γεροπλατάνου του Δήμου Πωγωνίου, κλιμάκιο της Θηροφυλακής ενημερώθηκε από κυνηγούς που ασκούσαν νόμιμη θήρα πτερωτών θηραμάτων, ότι ένας κυνηγετικός σκύλος είχε παγιδευτεί σε συρμάτινες θηλιές που είχε τοποθετήσει άγνωστος, για την παγίδευση τριχωτών θηραμάτων. Το σκυλί απελευθερώθηκε και οι τέσσερις  συρμάτινες θηλιές που εντοπίστηκαν, καταστράφηκαν, χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης.

Και  εντός της Πανεπιστημιούπολης!

Ένας ασυνείδητος δεν δίστασε να ασκήσει θήρα, πριν λίγες μέρες, εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, πλησίον της Μονής Περιστεράς Δουρούτη, κάτι για το οποίο ενημερώθηκε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ από την Αστυνομία.

Το άτομο εντοπίστηκε και προσήχθη στην Αστυνομία και σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 400 ευρώ για διάβαση σε χώρο όπου απαγορεύεται η άσκηση θήρας, έχοντας «δεμένο» και έτοιμο προς χρήση το κυνηγετικό όπλο. Επιπλέον του αφαιρέθηκε η άδεια θήρας για χρονική περίοδο δύο μηνών.

- Επιπρόσθετα, σ’ ένα αντίστοιχο περιστατικό, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντόπισε ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα πτερωτών (καρτέρι) πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου στην Τ.Κ Βουνοπλαγιάς του Δήμου Ζίτσας. Σε βάρος του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 200 ευρώ και έγινε κατάσχεση του κυνηγετικού όπλου, των φυσιγγίων και της άδειας θήρας.

Παράνομη θήρα και στην Κέρκυρα

Παραβάσεις που αφορούν την άσκηση θήρας βεβαιώθηκαν από κλιμάκιο της  Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενήργησε σε βάρος ενός ατόμου σε περιοχή της Κέρκυρας, το κλιμάκιο προχώρησε στην επιβολή διοικητικού προστίμου που συνολικά φτάνει τα 650 ευρώ και στην κατάσχεση ενός κυνηγετικού όπλου.

 Το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή «Άγιος Ματθαίος» του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, όταν σε προγραμματισμένη περιπολία, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντόπισε ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα μπεκάτσας (καρτέρι) πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου.