Στον… αέρα η εξεταστική και σε τμήματα του Πανεπ. Ιωαννίνων λόγω καταλήψεων

on .

FOITHTES DIAMARTYRIA 25 1 24

• «Μπουρλότο» επιχειρούν να βάλουν στην ομαλή διεξαγωγή του ακαδημαϊκού έργου και των εξετάσεων οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πανελλαδικά και τοπικά, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κλειστά παραμένουν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα,λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί το εν λόγω Νομοσχέδιο, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, παρατάξεις εκπαιδευτικών και άλλους.

Αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό σε φοιτητές και γονείς είναι η συνέχιση των καταλήψεων, οι οποίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα την εύρυθμη λειτουργία των εξετάσεων για το χειμερινό εξάμηνο, αλλά και το εαρινό.

Μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου πολλά νοικοκυριά στις αμέτρητες καθημερινές τους υποχρεώσεις έχουν να καλύψουν και τα έξοδα των παιδιών που σπουδάζουν, θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό να χαθεί η εξεταστική περίοδος ή ακόμη και να διακινδυνεύσει η ομαλή πορεία του εαρινού εξαμήνου.

Μεγάλο πανικό έχει προκαλέσει η κατάσταση σε όλους τους φοιτητές που έχουν προετοιμαστεί για την εξεταστική, αλλά και σε εκείνους που είναι επί πτυχίω και χρωστούν κάποιο ή κάποια μαθήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 

Άλλωστε και στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων είχε τονιστεί ότι διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να στηριχτεί το πανεπιστήμιο από την πολιτεία με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης, όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Πορεία και καταλήψεις…

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, φοιτητές έδωσαν το «παρών» σε πορεία χτες στα Γιάννενα, ενώ εκπρόσωποί τους τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση. Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους, στην πορεία πήραν μέρος σωματεία και παρατάξεις εκπαιδευτικών, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή επτά τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, το Χημικό, το Φυσικό, η Ιατρική και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Αυτό που μένει να φανεί στις Γενικές Συνελεύσεις των παραπάνω τμημάτων είναι αν συνεχιστούν οι καταλήψεις ή υπερψηφιστούν τα πλαίσια για ανοιχτές σχολές και επανέλθουν στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Αυθαίρετη κατάληψη στο Π.Τ.Ν…

Δεν έχει όρια η… καταληψιομανία που κυριαρχεί σε κάποιους φοιτητές τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίοι δεν δίστασαν να διακόψουν την εξέταση του μαθήματος στο τμήμα Νηπιαγωγών και να ενημερώσουν τους φοιτητές ότι η Σχολή τελεί υπό κατάληψη, μια απόφαση που πάρθηκε όχι μετά από Γενική Συνέλευση, αλλά με το «έτσι θέλω» αυτών που ήθελαν να κλείσουν τη Σχολή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα αναφέρει στον «Π.Λ» εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του τμήματος Νηπιαγωγών, χτες αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να γίνει Γενική Συνέλευση και να υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία για το αν συνεχιστεί ή όχι η κατάληψη, ωστόσο η συγκεκριμένη μειοψηφία που αποφάσισε αυθαίρετα να καταλάβει το τμήμα, απαγόρευσε την είσοδο στους φοιτητές και τον διάλογο. Όπως καταγγέλλει η ΔΑΠ, δέχτηκαν απειλές, εκβιασμούς και τραμπουκισμούς από εξωπανεπιστημιακούς και φοιτητές που δεν ανήκουν στο τμήμα και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν για να διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν σε άλλο χώρο 84 υπογραφές κατά της κατάληψης, ενώ συνεχίστηκαν οι προπηλακισμοί εξωπανεπιστημιακών κατά φοιτητών.

Στο μεταξύ, η ΔΑΠ ζητά από την πρυτανεία αλλά και από την προεδρία του τμήματος να προχωρήσουν οι διδάσκοντες στην διεξαγωγή των εξετάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης που αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τους εξεταζόμενους φοιτητές της Σχολής να προσέρχονται κανονικά στις προγραμματισμένες ώρες και μέρες στη Σχολή για να εξεταστούν τα μαθήματα.

Μαρινάκης: Θλιβερές μειοψηφίες…

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και θα είναι νόμος του κράτους, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας θλιβερές μειοψηφίες όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων η οποία θα ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι νόμος του κράτους» σημείωσε.