Στους… δρόμους αύριο και οι αγρότες της Ηπείρου!

on .

TRAKTER PERIFEREIA

• Στους δρόμους βγαίνουν αυτές τις ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ζητούν στήριξη προκειμένου να επιβιώσουν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκλήθηκε από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των περικοπών της νέας ΚΑΠ.

Αύριο, Παρασκευή σειρά στις κινητοποιήσεις παίρνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της  Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη αποφάσισαν ομόφωνα να διοργανώσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων για τα προβλήματα του κλάδου και τις προτεινόμενες λύσεις. Προσυγκέντρωση θα γίνει μία ώρα νωρίτερα σε δύο σημεία εκτός πόλης, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στο Πανηπειρωτικό Στάδιο και θα ακολουθήσουν πορείες με τρακτέρ προς το κέντρο. 

Η «Ένωση αγροτών»

Κάλεσμα συμμετοχής των αγροτοκτηνοτρόφων στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών». Σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει πως «τα χρόνια προβλήματα όπως το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ καθώς και την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο μας σε αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την τοπική αλλά και Εθνική οικονομία».

Σύμφωνα με την «Ένωση», ο αγώνας επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων δεν υπόκειται σε κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις και είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας, γι’ αυτό απαιτείται ενημέρωση, συσπείρωση και συμμετοχή όλων. «Επιτέλους πρέπει να πάψουμε να είμαστε θεατές στον επερχόμενο αφανισμό μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και το μέλλον όλων  μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ηπείρου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η οποία έλαβε χώρα στο παλιό δημαρχείο της Ελεούσας. Μεταξύ άλλων, ζητούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος της παραγωγής, όπως η επιβολή πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και η επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Παράλληλα, θέλουν να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ένταξη της Κτηνοτροφίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ αιτούνται άμεση καταβολή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις ενισχύσεις.