«Μάχη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη

on .

MPELERHS KAGKELA

• Κι ενώ συνεχίζεται το… σήριαλ της δίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη στη γειτονική χώρα (σήμερα, Τετάρτη θα συνεχιστεί η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, μετά από μια ακόμη αναβολή που πήρε προχθές), μια άλλη μάχη δίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να κρατά ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση Μπελέρη, η οποία έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.

«Σκληρή», όπως τη χαρακτηρίζει η ανακοίνωση, ήταν η αντιπαράθεση του ευρωβουλευτή και προέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, με τον Αλβανό υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ίγκλι Χασάνι στις Βρυξέλλες, κατά τη 17η συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής. Στην επιτροπή μετέχουν 28 βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αλβανική Βουλή. 

Ο  Έλληνας ευρωβουλευτής στην παρέμβασή του ήταν ξεκάθαρος για μια ακόμη φορά τονίζοντας ότι «το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη που παραμένει προφυλακισμένος και δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί, είναι θέμα ευρωπαϊκό», προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι καταγεγραμμένο στην Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας «με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιουλίου 2023 έχει τεθεί το πολιτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση και την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δήμαρχου Χειμάρρας, καθώς και το θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Φρ. Μπελέρης, είναι ένας μειονοτικός δήμαρχος, ένας δήμαρχος της αντιπολίτευσης. Που κατηγορείται για δήθεν εξαγορά ψήφων και βρίσκεται στη φυλακή για πάνω από 8 μήνες».

Παράλληλα, ο Μ. Κεφαλογιάννης έθεσε το ερώτημα εάν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωση του Μπελέρη και η δυνατότητα ορκωμοσίας του που πρέπει να δοθεί από την αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και επίσης αν λαμβάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας σοβαρά υπόψη την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

«Πού βρίσκεται σήμερα αυτό το θέμα μετά και τις αποκαλύψεις ότι αυτοί οι οποίοι κατήγγειλαν τον Φρέντη Μπελέρη δήλωσαν οι ίδιοι ότι χρηματίστηκαν και πιέστηκαν από όργανα της Αλβανικής Αστυνομίας για να καταδώσουν ψευδώς ότι χρηματίστηκαν από αυτόν», αναρωτιέται ο Έλληνας ευρωβουλευτής και η αλβανική πλευρά θα πρέπει να δώσει, επιτέλους, μια ξεκάθαρη απάντηση και να μην κρύβεται πίσω από την δικαιολογία της δήθεν «ανεξάρτητης δικαιοσύνης».