ΛΕΥΤ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Αναγκαίες οι βελτιώσεις της νέας ΚΑΠ

on .

TRAKTER AGROTHS XRHMATA

• Την ώρα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτ. Αυγενάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στην Ελλάδα (και στην Ήπειρο) οι αγροτο-κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Στα Γιάννενα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για μεθαύριο, Παρασκευή (7 μ.μ.) έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο μεταξύ, την ανάγκη βελτιώσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ με στόχο να απλοποιηθεί ο μηχανισμός προς όφελος των αγροτών, τόνισε ο ΥΠ.Α.Α.Τ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο  Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Βέλγου Υπουργού Γεωργίας και Αντιπροέδρου της βέλγικης κυβέρνησης, David Clarinval.

 Παράλληλα, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο προκύπτουν λύσεις. 

Όπως είπε ο υπουργός, έχοντας ως στόχο να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα απορρόφησης ενισχύσεων, να γίνει πιο απλό και λειτουργικό, ώστε να εισπράττουν τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο.

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενώ για τη συνεδρίαση των EUMED- 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβεναία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στάσης απέναντι σε κοινά προβλήματα με τις εννέα χώρες του νότου της ΕΕ.