Η Οικία Κ. Φρόντζου κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς!

on .

OIKIA FRONTZOY

• Την παλιά της αίγλη έχει βρει ξανά η πλήρως αποκατεστημένη Οικία του αείμνηστου δημάρχου και βουλευτή Κώστα Φρόντζου, ένα αρχοντικό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, το οποίο στόχος είναι να συμβάλλει με την παρουσία και τη λειτουργία του στην πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων. Η προστασία και ανάδειξη της Οικίας ήταν το αποτέλεσμα συνέργειας της Βουλής των Ελλήνων που διέθεσε τα χρήματα και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), στο οποίο ανήκει.

Με αφορμή σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που φιλοξένησε και δηλώσεις του Προέδρου του ΙΜΙΑΧ Κων/νου Πέτσιου, η κ. Ευθαλία Κεραμίδα – Παπαδημητρίου με επιστολή -που μέσω του «Π.Λ.» απευθύνει στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα- καταθέτει τη δική της πρωτόλεια μαρτυρία για τον Κ. Φρόντζο, του οποίου υπήρξε συνεργάτης και για τη σύζυγό του Αμαλία, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη διατήρηση του αρχοντικού τους ως στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.  

Η επιστολή

Αναδρομή στα νεανικά της χρόνια και στην προσωπική της επαφή με τον αείμνηστο Κ. Φρόντζο κάνει η κ. Ευθαλία Κεραμίδα – Παπαδημητρίου με αφορμή την αποκατάσταση της Οικίας του από το ΙΜΙΑΧ και τη Βουλή. Στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 «Αγαπητέ  κ. Πρόεδρε,

Ένα άρθρο του κ. Βατόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της 20-1-24 και αφορά την αναστήλωση της οικίας Φρόντζου στα Ιωάννινα μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο και να γυρίσω δεκαετίες πίσω όπου όλα ήταν διαφορετικά, όμως η οικία Φρόντζου ήταν ίδια και απαράλλακτη.

Διήνυα τα πρώτα νεανικά μου χρόνια και μια καλή τύχη με έφερε κοντά σε έναν σπάνιο Έλληνα και σπάνιο Ηπειρώτη, τον Κων. Φρόντζο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έγινε πρότυπο ζωής για εμένα, αμέσως μετά τους γονείς μου. Πέρασα τα πιο καλά και δημιουργικά μου χρόνια κοντά του σαν Βοηθός - συνεργάτης του και εκεί έμαθα ή μάλλον είδα στην πράξη τι σημαίνει εντιμότητα, γενναιότητα και υψηλοφροσύνη. Ο Φρόντζος ήταν καμωμένος από ένα γνήσιο μέταλλο που δεν σηκώνει νοθεύσεις και παραχαράξεις. Βρίσκομαι ήδη στην 9η δεκαετία της ζωής μου και δεν θυμάμαι να ξανασυνάντησα έναν τόσο αξιόλογο άνθρωπο.

Τα σκαλιά αυτού του σπιτιού που δείχνει η φωτογραφία του σχετικού άρθρου τα ανεβοκατέβαινα για πολλά χρόνια στην διάρκεια των οποίων έδινα και έπαιρνα. Έχω μπροστά μου την εικόνα του Κ. Φρόντζου και της πολύτιμης και αξιαγάπητης συντρόφου του της Αμαλίας, μιας αρχοντικής καλλονής της εποχής εκείνης. Ακόμη και την καταπληκτική σκυλίτσα, την Ήρα, που αποτελούσε ένα σχεδόν μέλος της οικογένειας, θυμάμαι.

Κε Πρόεδρε, οι Έλληνες και πιο πολύ οι Γιαννιώτες σας οφείλουν ευγνωμοσύνη γιατί με τις ενέργειές σας δεν αφήνετε να περάσουν στην λησμοσύνη έμψυχα και άψυχα πράγματα που αρδεύουν την εθνική μας κληρονομιά».