Μία γεμάτη ζωή με… οδηγό το «Πάθος για την αριστεία»!

on .

 

• Καλύτερο τίτλο από το «Πάθος για την αριστεία» δεν θα μπορούσε να έχει επιλέξει ο διεθνούς φήμης καθηγητής ιατρικής, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Χαράλαμπος Μουτσόπουλος για την επιτυχημένη αυτοβιογραφία του η οποία παρουσιάστηκε και στα Γιάννενα.

Αυτό το πάθος του για την αριστεία ήταν που τον έσπρωξε από τα Γιάννενα να πάει για σπουδές στην Αθήνα και από εκεί να φτάσει στις ΗΠΑ, ενώ επιστρέφοντας τον ώθησε να ιδρύσει δύο σημαντικά ιατρικά τμήματα, ένα στα Γιάννενα και ένα στην Αθήνα, τα οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. 

Όσο για τα κίνητρα που τον έκαναν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, τα περιέγραψε ο ίδιος με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων: «Το έκανα για τους γονείς μου, που με έμαθαν να εκφράζομαι όταν θεωρώ πως έχω δίκιο, για τους νέους, στους οποίους ήθελα να πω ότι δεν αρκεί ένας δάσκαλος, αλλά και για να βγάλω τα βρώμικα στη φόρα μπας και συγκινηθεί κάποιος πολιτικός και πει να αλλάξει κάτι σ’ αυτή τη χώρα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη και γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Χατζηκώστα», καθηγητές και φοιτητές της Ιατρικής, φίλοι και παλιοί συνεργάτες του Χαρ. Μουτσόπουλου, στον οποίο η Ιατρική Ιωαννίνων χρωστάει πολλά αφού ήταν ένας από εκείνους που συνέβαλαν στην ανάδειξή της και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. 

Οι χαιρετισμοί

Το εγκώμιο του συγγραφέα έπλεξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως συνέβαλε προκειμένου τα Γιάννενα να παραμείνουν πρώτα στα γράμματα, ενώ η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου χαρακτήρισε τιμή την παρουσία του για το ίδρυμα και την πόλη μας. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης έκανε λόγο για μία παγκόσμια προσωπικότητα.

Το πολύπλευρο έργο και την προσωπικότητα Χαράλαμπου Μουτσόπουλου παρουσίασαν ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας Αλέξανδρος Δρόσος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας Χρήστος Μασσαλάς, ο παθολόγος - συγγραφέας Γιώργος Παππάς και η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γκόλφω Μαγγίνη.