Μερ. Τζούφη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

on .

SXEDIA TZOYFH 21 1 24

• Συνάντηση και με τη Μερόπη Τζούφη είχε η Διοίκηση και εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία», με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

Όπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, «η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους δημόσιους φορείς και προγράμματα, όπως το 18 ΑΝΩ και τον ΟΚΑΝΑ, για να δημιουργήσει έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό που θα ισοπεδώσει τα καταξιωμένα προγράμματα και τους οργανισμούς πρόληψης και θεραπείας».

Από την πλευρά της «Σχεδίας», την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Σοφία Μαρκούλα, τον επιστημονικό υπεύθυνο Βασίλη Κούτρα και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, τονίστηκε πως μια τέτοιου τύπου συγχώνευση δε λαμβάνει υπόψη την επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση του κάθε φορέα. Επίσης, οι διοικητικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση θα έχουν άμεσα αρνητικό αντίκτυπο, τόσο για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης όσο και για τη θεραπεία των ωφελούμενων. Όπως επισήμαναν, «το σχέδιο νόμου καταργεί στην πράξη την πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις και αποσπά την πρόληψη από τη θεραπεία και την επανένταξη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κ. Τζούφη υπογράμμισε πως «η Νέα Αριστερά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνικών και συντονισμού με τους φορείς». Επισήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στους αδύναμους, σε μια περίοδο που οι εξαρτήσεις και τα αιτήματα στήριξης αυξάνουν».