Η Ήπειρος μπορεί και πρέπει να… ξεκολλήσει από τον πάτο των τουριστικών εισπράξεων!

on .

PARALIMNIOS MOLOS KOSMOS 7 2 21

• «Βαριά βιομηχανία» μπορεί να αποτελέσει για την Ήπειρο ο τουρισμός της, μιας και η περιοχή διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι στην περιφέρειά μας καταγράφεται από την ΙΝΣΕΤΕ η χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη.

Ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της οικονομίας της Ηπείρου και όχι μόνο είναι αναμφίβολα ο τουρισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί βεβαίως σταθερά ανοδική πορεία, όμως υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής του. Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η πλούσια γαστρονομία, τα σπάνια πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία είναι σημαντικά «εργαλεία» για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, έτσι ώστε να έχει η Περιφέρεια όσο το δυνατόν περισσότερες εισπράξεις από τον κλάδο.

Οι εκθέσεις του ΙΝΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, τις επισκέψεις και εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές και τους βασικούς δείκτες απόδοσης και αξιολόγησης των ξενοδοχείων. 

Η πιο χαμηλή μέση δαπάνη

Τα τουριστικά μεγέθη και τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής. Με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη Ανά Επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών.

Ψηλά στα καταλύματα

Μεγάλη βαθμολογία άνω του 90% συγκεντρώνει η Ήπειρος στον τομέα της διαμονής κάτι που δείχνει ότι έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η αξιόλογη προσπάθεια που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων που αξιοποιεί όλα τα εργαλεία για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. 

Τα καταλύματα της Ηπείρου παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σε εορταστικές, κυρίως, περιόδους η πληρότητα σε αυτά αγγίζει το 100%, ενώ αφήνουν ικανοποιημένους τους επισκέπτες που έρχονται στα Γιάννενα για συνέδρια, σχολικές εκδρομές κ.α.

Όσο για την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δύο συγκεντρώνουν βαθμολογία άνω του 90%, η Ήπειρος  (90,8%) και οι Κυκλάδες (90,2%), ενώ η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαμηλότερα -αν και αρκετά υψηλά- ποσοστά με 85% και 84,5% αντίστοιχα. Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, με αρχαίους αλλά και σύγχρονους πόρους, καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνονται σε όλες τις Περιφέρειες. 

Απαιτείται συνεργασία…

Η εκτενής μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία από τα οποία μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα η Περιφέρεια, οι Δήμοι της Ηπείρου αλλά και άλλοι επαγγελματικοί φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, ή επηρεάζονται σημαντικά από αυτόν. Εξάλλου, η Ήπειρος έχει το πλεονέκτημα κάθε περιοχή της να μπορεί ν’ αναδείξει και κάτι διαφορετικό, που με κατάλληλη αξιοποίηση και προβολή, θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ Βαθμού, να συνεργαστεί πιο στενά και με την βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν πνοή και στις λιγότερο σήμερα ανεπτυγμένες περιοχές της Ηπείρου. Είναι αδήριτη ανάγκη η περιοχή να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στο τομέα του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν πιο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασης και άλλα που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών και παράλληλα να αυξήσει η περιοχή τις εισπράξεις της από τον συγκεκριμένο κλάδο.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ