Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής απορριμμάτων

on .

APORRIMMATA MONADA ASA HPEIROY 1

• Με πολλά ανοιχτά μέτωπα ξεκίνησε το 2024 για τους Δήμους της χώρας, την ώρα που το κεντρικό όργανό τους, η ΚΕΔΕ, άλλα και οι περιφερειακές ενώσεις (ΠΕΔ) προετοιμάζονται για εκλογές. 

Οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, η παρακράτηση 20% του τέλους παρεπιδημούντων υπέρ του δημοσίου και η αλλαγή του τρόπου είσπραξής του μέσω της ΑΑΔΕ, οι ενέργειες ΚΕΔΕ και Δήμων για την κατάργηση του τέλους ταφής των απορριμμάτων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. 

Για τα απορρίμματα

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι 12 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί η προσφυγή στο ΣτΕ για τη μη νόμιμη και αντισυνταγματική επιβολή του. Η προσφυγή θα γίνει από την ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή  σ’ αυτήν την προσπάθεια και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη της σχετικής και απαραίτητης για την προσφυγή απόφασης δημάρχου και της Δημοτικής Επιτροπής του οικείου Δήμου. 

Για τις παραλίες 

Για τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του.

Η ΚΕΔΕ ζητά οι Δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ότι αφορά στα ομπρελοκαθίσματα, όσο και στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Για το τέλος παρεπιδημούντων

Επίσης η Ένωση εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της με την παρακράτηση του 20% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου, καθώς πρόκειται για υφαρπαγή οικονομικών πόρων που ανήκουν στους Δήμους.

Παράλληλα αντιδρά και με τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοση των εν λόγω τελών στους Δήμους, καθώς καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr. 

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 Δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκ. ευρώ και καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την επαναφορά αυτών των δυνατοτήτων στον νέο τρόπο είσπραξης ή τουλάχιστον την παράλληλη λειτουργία της καταργούμενης πλατφόρμας και να υπάρχει δυνατότητα επιλογής συστήματος είσπραξης από τον κάθε Δήμο. 

Για τις εκλογές…

Σε ότι αφορά στις εκλογές στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, μετά και την δημοσίευση του νέου ΠΔ από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Λ. Κυρίζογλου ότι παρατάθηκε η ημερομηνία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των δημοτικών συμβουλίων στη γενική συνέλευση των ΠΕΔ έως τις 31 Ιανουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία για τις εκλογές στις ΠΕΔ έχει οριστεί έως τις 16 Φεβρουαρίου, ενώ οι εκλογές στην ΚΕΔΕ θα διενεργηθούν το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.