ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: Με ένα «κλικ» η ενημέρωση πολιτών για την ατμοσφαιρική ρύπανση

on .

SMARTCITY ZITSA

• Ο Δήμος Ζίτσας από το 2021 έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση αισθητήρων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα αέριας ρύπανσης και τα αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο (on line) στην εφαρμογή smartiscity στην ιστοσελίδα του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες πολιτών να αντλούν συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα  ζωής τους. 

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος έχει εγκαταστήσει στις Κοινότητες Ελεούσας, Μεγάλου Γαρδικίου και Αγίου Ιωάννη περιβαλλοντικούς αισθητήρες  που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα επίπεδα των αέριων ρύπων. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στην εφαρμογή smartiscity στην ιστοσελίδα του Δήμου και αφορούν 10 παραμέτρους ρύπανσης όπως  τα επίπεδα των σωματιδίων (PM 1, PM 2.5, PM 10), το όζον (Ο3), τα οξείδια του Αζώτου (NOx), το μονοξείδιο και το διοξείδιο του Άνθρακα (CO, CO2) το διοξείδιο του θείου (SO2) και άλλα κατά περίπτωση. Παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία).

Η εφαρμογή…

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση με στόχο την αμεσότερη επικοινωνία με τους πολίτες ο Δήμος Ζίτσας έχει θέσει στην υπηρεσία τους την ηλεκτρονική εφαρμογή smartiscity.  Μια εφαρμογή ανοιχτή σε όλους, επισκέπτες και κατοίκους του Δήμου, που με τη χρήση  είτε του κινητού τους, είτε του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν τη δυνατότητα καθημερινά και για όλο το 24ωρο αφενός να ενημερώνονται και αφετέρου να υποβάλλουν αιτήματα για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, η εφαρμογή smartiscity είναι εντελώς δωρεάν για smartphones με λογισμικό IOS και ANDROID. Κάθε χρήστης μπορεί να υποβάλλει τα ερωτήματα/αιτήματά του για ζητήματα που αφορούν σε θέματα: •Καθαριότητας •Περιβάλλοντος •Δημοτικού φωτισμού •Οδοποιίας • Ύδρευσης •Κοινωνικής υποστήριξης.