Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τον πολιούχο Ιωαννίνων Άγιο Γεώργιο

on .

AGIOS GEORGIOS 1 17 1 24

Mε σύµµαχο τον καλό καιρό και µε την επιβαλλόµενη επισηµότητα γιόρτασαν χθες τα Γιάννενα, τη µνήµη του Πολιούχου τους Αγίου Γεωργίου που µαρτύρησε το 1838 επειδή αρνήθηκε πεισµατικά να αλλάξει την πίστη του, όπως ζητούσαν οι Οθωµανοί κατακτητές.

Η χθεσινή ηµέρα ήταν αργία για τα εµπορικά καταστήµατα, τις τράπεζες και τα σχολεία της πόλης που έµειναν κλειστά. Πλήθος πιστών, ιερείς και εκπρόσωποι φορέων, παραβρέθηκαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συµµετείχαν στη λιτάνευση των οστών του Αγίου.

Στην πανηγυρική δισαρχιερατικη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος αλλά και πλήθος ιερέων. 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο, τονίζοντας ότι κάθε ένας πρέπει να λαμβάνει ως παράδειγμα τον βίο του Αγίου και να κατακτήσει την ανδρεία και την πίστη που είχε ο Άγιος μπροστά στα πολλά μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε. Ευχαρίστησε δε τον Μητροπολίτη Μάξιμο για την φιλοξενία και την πρόσκληση να έρθει από την Χαλκιδική στην Ήπειρο για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε η καθιερωµένη λιτάνευση των οστών του Αγίου Γεωργίου από τον φερώνυµο Ναό ως τη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, συνοδεία στρατιωτικού αγήµατος της 8ης Ταξιαρχίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές κ.ά. 

Μεγαλοπρεπής πομπή…

Εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν την ποµπή, την οποία πλαισίωναν ιερείς απ’ όλη την πόλη, διασχίζοντας την οδό Πυρσινέλλα, την Κεντρική Πλατεία, την Αβέρωφ και την οδό Μητροπόλεως. Η ποµπή κατέληξε στη Μητρόπολη όπου εναποτέθηκαν τα οστά του Αγίου.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  το πρωί της Τρίτης με την Αρχιερατική Λειτουργία στον Σεπτό Οίκο του Αγίου. Ακολούθησε το απόγευμα η μεταφορά της εικόνας του Αγίου με το πατροπαράδοτο παϊτόνι που έσερνε ένα λευκό άλογο, στο εικονοστάσι παραπλευρως της κεντρικής πύλης του Κάστρου των Ιωαννίνων. Στο εικονοστάσι τελέστηκε δέηση και στη συνέχεια και αφού η άμαξα διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η εικόνα μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου στην Πλατεία Πάργης. Εκεί τελέστηκε αρχικά η Ιερά Παράκληση και ακολούθως ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Παράλληλα, πολύς ήταν ο κόσμος αυτές τις μέρες που παραβρέθηκε στις ακολουθίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου ή έσπευσε να ανάψει ένα κερί και να προσκυνήσει στον Σεπτό Οίκο του Αγίου αλλά και στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό επί της Πλατείας Πάργης.

«Αγωνιστές των ιδεωδών της Εκκλησίας»

Με αφορμή την εορτή του πολιούχου Ιωαννίνων Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου ο π. Ηλίας Μάκος σημείωσε: «Ο νεομάρτυρας Γεώργιος με το βίο του, μας προτρέπει στις ημέρες μας να γίνουμε με υψηλό το μέτωπο αγωνιστές των ιδεωδών της Εκκλησίας. Η επέτειος της εορτής του είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία οι αδιάφοροι να αφυπνιστούμε, οι χλιαροί να ζεσταθούμε, οι αποξενωμένοι και παραπλανημένοι να βρούμε το δρόμο μας, πλησιάζοντας το Χριστό και ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας ό,τι θέλουμε να ζήσουμε κοντά Του με κοχλάζουσα πίστη. Του πήραν το σώμα του αγίου Γεωργίου, αλλά δεν μπόρεσαν να του πάρουν την ψυχή».

Και καταλήγει ο π. Ηλίας: «Ας φροντίσουμε να ζήσει και η δική μας ψυχή, να μη χαθεί, να μη βρεθεί στο χείλος κάποιας αβύσσου, βάζοντας ως οδηγό μας το ανέσπερο φως του Χριστού». 

Στον Μητροπολιτικό Ναό

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας. 

Στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων σήμερα στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό και στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσουν Εσπερινός, Ιερά Παράκληση του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και επιστροφή των λειψάνων του στον Ναό του πολιούχου στην Πλατεία Πάργης.