Σημαντικό το ερευνητικό και κλινικό έργο του ομ. Καθηγητή Ρευματολογίας Αλ. Δρόσου

on .

DROSOS ALEKSANDROS

Στο ερευνητικό έργο του ομ. Καθηγητή της Ρευματολογίας Αλέξανδρου Δρόσου, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών, αναφέρεται ο πρώην Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων, ομ. Καθηγητής Ιωάννης Γεροθανάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρία της 21ης Δεκεμβρίου 2023, απένειμε βραβείο στον κ. Δρόσο «Δια την Ιδίαν Συμβολήν Εις το Αξιολογώτατον Πόνημα “Illustrated Handbook of Rheumatic and Musculo-Skeletal Diseases” Αμα δε το Σύμπαν Επιστημονικόν Αυτού Έργον».

Ο κ. Γεροθανάσης γράφει σχετικά για τον βραβευθέντα: 

«Ο Ομότιμος Καθηγητής Αλέξανδρος Δρόσος από το 1993 έως την αφυπηρέτησή του το 2017, με την ιδιότητά του ως Διευθυντής, ήταν ο πρωτεργάτης του Ρευματολογικού Τμήματος του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής και του εξωτερικού Ρευματολογικού Ιατρείου της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Ιωαννίνων, στη λειτουργία των οποίων έχει θέσει την προσωπική του σφραγίδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο εξωτερικό Ρευματολογικό Ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής, που αποτελεί αναφορά σε εθνικό επίπεδο, παρακολουθούνται σε ετήσια βάση 10.000 περίπου ασθενείς, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα.

»Το ερευνητικό του έργο στο πεδίο της αιτιοπαθογένειας και των μηχανισμών αυτοανοσίας των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων, σε συνεργασία με διαπρεπείς καθηγητές και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της διεθνούς βιβλιογραφίας (άνω των 400 δημοσιεύσεων, h-index = 80, 23.000 αναφορές - Google Scholar). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Web of Science, που αποτελεί διεθνώς τον πλέον έγκυρο φορέα στατιστικής ανάλυσης βιβλιομετρικών δεδομένων, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 3.000 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή διεθνώς ενώ στη γνωστή λίστα Stanford, η οποία αναφέρεται στο 2% των κορυφαίων ερευνητών με ταξινόμηση σε 22 επιστημονικά πεδία, παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο. 

»Είναι μέλος πληθώρας επιστημονικών εταιρειών, επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και έχει συμμετάσχει και συντονίσει πολυάριθμες ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια. Παρουσιάζει συνεχή κοινωνική προσφορά σε προγράμματα κοινωνικής ιατρικής του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους πολίτες και διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης του κοινού σε ιατρικά θέματα.

»Ο Ομ. Καθηγητής Αλέξανδρος Δρόσος συνέβαλε τα μέγιστα στη μακρά παράδοση της Παθολογικής Κλινικής, που ίδρυσε ο ακαδημαϊκός Χαρ. Μουτσόπουλος, και στη διεθνή παρουσία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ερευνητικό και κλινικό έργο».