Έρχεται το «αγροτικό 112» για άμεση ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα

on .

NEOS AGROTHS TABLET XORAFI

Η δημιουργία του «Αγροτικού 112», που είχε ανακοινώσει ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024, στη Βουλή, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνεργασίας που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκος με τον Διοικητή και στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για μία καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και το ΥΠΑΑΤ  σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζει τη δημιουργία εργαλείων, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.