Δεν πάει άλλο η κατάσταση με τα Επείγοντα στο Π.Γ.Ν.Ι.!

on .

TEP PGNI

• 20 επί 60 μέτρα… Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, θα έχετε το συνολικό εμβαδό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (περιλαμβάνονται σ’ αυτό και οι χώροι βραχείας νοσηλείας). Και μιλάμε για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα!..

Το συγκεκριμένο Τμήμα καλείται να διαχειριστεί ετησίως δεκάδες χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, με το προσωπικό του να δίνει μάχη για την πρώτη φροντίδα και εν συνεχεία τη διακομιδή τους στις Κλινικές του Ιδρύματος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το μισό ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου λειτουργεί σήμερα σε κοντέινερ, με ασθενείς και προσωπικό εκτεθειμένους στο χειμωνιάτικο αγιάζι ή τα καλοκαίρια σε συνθήκες έντονης ζέστης. Το άλλο μισό του Τμήματος είναι κατακερματισμένο σε διάφορους ορόφους και πτέρυγες του Π.Γ.Ν.Ι. με αποτέλεσμα οι ασθενείς του, άνθρωποι με σοβαρά συνήθως προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς, να διακομίζονται με τα καροτσάκια μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Διευθυντής των Επειγόντων Αθανάσιος Κιτσάκος σε επιστολή του προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γιώργο Πρέντζα, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ..

Ο κ. Κιτσάκος, πλην του κτιριακού, θίγει επίσης το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, οι οποίοι παίζουν καίριο ρόλο στη διακίνηση ασθενών. Κι όλα τα παραπάνω τη στιγμή που σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων, όπως αυτή που διανύουμε, στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού μπορεί να φτάνουν μέχρι και 400 ασθενείς την ημέρα!

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Τα Επείγοντα δεν είναι Τμήμα… δεύτερης κατηγορίας σε ένα Νοσοκομείο, αλλά ο πιο κρίσιμος τομέας της λειτουργίας του, καθώς εκεί φτάνουν καθημερινά τα πιο σοβαρά περιστατικά. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση. 

Φτάνουν πια τα κοντέινερ! Χρειάζεται μια ενιαία και σύγχρονη κτιριακή υποδομή που να καλύψει πλήρως της ανάγκες του ΤΕΠ. Χρειάζεται επίσης επαρκές προσωπικό ώστε το Τμήμα να λειτουργεί ομαλά, χωρίς να εξαντλούνται όσοι εργάζονται σήμερα σ’ αυτό και για να βγαίνουν χωρίς πρόβλημα οι εφημερίες. 

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια δεν μπορούν πλέον να εθελοτυφλούν. Καιρός να δουν σοβαρά το θέμα του ΤΕΠ και να πράξουν ανάλογα. Μπορεί η επέκτασή του να απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά υπάρχουν προγράμματα για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Ας ακούσουν την κραυγή αγωνίας του κ. Κιτσάκου. Καιρός είναι!..