Στο φως τα… κρυμμένα μυστικά της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων!

on .

ZOSIMAIA SXOLH

• Xιλιάδες Ηπειρώτες μαθητές πέρασαν από τα θρανία της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από την εποχή της ίδρυσής της το 1828. Κάτω όμως από τις σχολικές της αίθουσες, στα υπόγεια του ιστορικού κτιρίου της, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής ως αιχμάλωτοι δεκάδες πατριώτες, οι οποίοι βασανίστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τους κατακτητές. 

Οι υπόγειες αυτές αίθουσες με το «σκοτεινό» παρελθόν ανοίγουν τις επόμενες ημέρες, αυτή τη φορά για μία διαφορετική χρήση. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσουν έκθεση που διοργανώνει η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τίτλος της «Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής: Ένας άγνωστος χώρος κράτησης στα κατοχικά Γιάννενα».

Πρόκειται για έκθεση των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Ζωσιμαία Σχολή - 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων  (έναντι παλαιού ΚΤΕΛ). Τα εγκαίνιά της θα γίνουν μεθαύριο, Πέμπτη και ώρα 19.00 και θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιανουαρίου.

«Δεξαμενή θυμάτων…»

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Σχολής Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι δυνάμεις του Άξονα διέπραξαν πλήθος εγκλημάτων που έμειναν ατιμώρητα. Οι συλληφθέντες  από τους ναζί οδηγούνταν στα υπόγεια του κτιρίου της Ζωσιμαίας Σχολής. Άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και συχνά εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη, εκτελέστηκαν σε αντίποινα ανταρτικών δράσεων ή εστάλησαν για καταναγκαστική εργασία στην Γερμανία και στα κατεχόμενα από αυτή εδάφη. Η Ζωσιμαία της Κατοχής έπαψε να συμβάλλει στη μόρφωση των παιδιών, έγινε μια δεξαμενή θυμάτων για την εφαρμογή αντιποίνων, μια αποθήκη αναλώσιμων ζωών.

Διερευνά τη μνήμη

Η έκθεση των μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστα και συχνά ανοίκεια γεγονότα που συνέβησαν στον οικείο χώρο του ιστορικού εκπαιδευτηρίου. 

Διερευνά τα μνημονικά ίχνη ενός δύσκολου και τραυματικού παρελθόντος που η πόλη των Ιωαννίνων σταδιακά λησμόνησε μέσα στη δίνη των περιπετειών της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Την έκθεση συνθέτει φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, αρχειακά τεκμήρια, μαρτυρίες κρατουμένων, προφορικές και γραπτές, και μία σειρά πρωτότυπων εικαστικών έργων που δημιουργήθηκαν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς εικαστικούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. 

Οι συντελεστές

Έρευνα, διοργάνωση, επιμέλεια: Φωτεινή Δαλκαβούκη, Νάνσυ Καμαργιάννη, Ευδοξία Καραγιαννοπούλου, Κατερίνα Καρρά, Σπύρος Νάκας, Αγαθή Παππά και Ελένη Ρίζου, μεταπτυχιακοί φοιτητές. Εποπτεία και συντονισμός: Εσθήρ Σολομών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας, σε συνεργασία με τους Νίκο Αρτέμη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψηφιακών Μορφών Τέχνης, Νίκο Κωνσταντίνου, ΕΔΙΠ-πληροφορικό και Ευάγγελο Γκόκα, Καθηγητή Ζωγραφικής και Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συμμετέχουν με εικαστικά έργα: Αιμίλιος Αγόρου, Τάμτα Αντώνοβα, Πολυξένη Αποστολοπούλου, Ιωσηφίνα Αργυρού, Κωνσταντίνος Γκίκας, Κωνσταντίνος Γκώνος, Ανδρομάχη Ζαχαριά, Νένα Κάλπη, Γιάννης Καραγιαννόπουλος, Σωτήρης Κατελάρης, Όλγα Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Λύτρα, Ευανθία Παλληκαράκη, Αγαθή Παππά, Κωνσταντίνα Πολίτη, Βασιλική Σιαταρά, Νάγια Σούλη, Ρένος-Φώτης Σίνος, Χριστίνα Σπυροπούλου, Λίζα Στοΐτση, Βάσω Σφαιροπούλου, Λάουρα Τσιάτη Αναστασία, Τσίτσου, Γεωργία Χριστάνα.

• Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 19/1, Δευτέρα 22/1, Τρίτη 23/1, Τετάρτη 24/1: 17.00-21.00. Σάββατο 20/1 και Κυριακή 21/1: 11.00-19.00.